• Arbeidsledige spanjoler står i kø utenfor et arbeidsledighetskontor i Alora i Sør-Spania.

    FOTO: REUTERS/JON NAZCA

Denne køen vokser stadig

Arbeidsledigheten i Spania er nå på 22,9 prosent, viser ferske tall. Til sammenligning er arbeidsledigheten i Norge 3,3 prosent.

Sør-Europa ser ikke ut til å gå noen lys økonomisk fremtid i møte, iallefalll ikke om man skal bruke arbeidsledighetsnivået som et barometer.

Ferske tall fra Spania viser at arbeidsledigheten i fjerde kvartal i fjor nådde 22,9 prosent, opp fra 21,5 prosent kvartalet før. Det er det høyeste nivået på 15 år, og dobbelt så mye som i resten av eurosonen.

Trenger reformer

- Dette viser at myndighetene må gjennomføre en arbeidsreform som fokuserer på å skape insentiver for ansettelse, fremfor å gjøre det billigere å si opp ansatte, sier sjeføkonom Estefania Ponte i Contar Constor i Madrid til nyhetsbyrået Bloomberg.

Tallet er dobbelt som høyt som snittet i eurosonen, og det er verst for de unge. Nærmere halvparten av unge voksne i 20-årene er uten jobb, og mange tvinges ut av landet for å tjene penger. Aftenposten har tidligere møtt noen av disse her i Norge.

Statsøkonomien presset

Presset øker på statsminister Mariano Rajoy for å skape flere arbeidsplasser, men det er svært vanskelig i en situasjonen med negativ økonomisk vekst. Samtidig gjør landets tunge gjeldsbyrde at statsøkonomien er svært presset, noe som gjør det vanskelig å skape nye arbeidsplasser i offentlig sektor.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi