• Stadig flere mener Tim Cook gjør en god jobb som arvtager etter Steve Jobs i sjefsstolen i Apple. Her fra lanseringen av en ny iPad-versjon i mars.

  FOTO: ROBERT GALBRAITH

Eventyrlig vekst for Apple

I Kina ble salget av iPhone-telefoner femdoblet.

Da Apple-gründer Steve Jobs måtte gi tapt for kreften, var det mange som fryktet at Apples storhetstid var forbi. Men så langt kan Apple nye konsernsjef Tim Cook fryde seg over at resultatene for selskapet når stadig nye høyder.

Over forventning

Tirsdag kveld kunngjorde selskapet sine resultater for første kvartal 2012, som viser en vanvittig vekst. De har aldri tidligere solgt så mange iPhone-telefoner, iPad-nettbrett og Mac-maskiner.

Resultatet var langt over hva analytikerne hadde ventet. De siste ukene har Apple-aksjen dalt noe som følge av frykt for at it-kjempen ikke lenger ville klare å fortsette med så høy vekst. Dette viste seg å være grunnløse bekymringer. Bare i Kina ble iPhone-salget femdoblet.

- Dette viser at de klarer å holde gode priser og likevel være konkurransedyktige, sier Morningstar-analytiker Michael Holt til Reuters.

Tjente 100 milliarder kroner

Her er nøkkeltallene fra rapporten:

 • Selskapets omsetning var hele 46,33 milliarder dollar (265 milliarder kroner). Året før var tilsvarende tall 26,74 (153 milliarder kroner). Dette tilsvarer en økning på 73 prosent.
 • Driftsmarginen for selskapet var på 44,7 prosent, sammenlignet med 38,5 prosent året før.
 • Resultatet før skatt var 17,5 milliarder dollar (100 milliarder norske kroner), mot 7,9 året før.
 • Det ble solgt 37 millioner iPhone-telefoner, en vekst på 128 prosent mot året før. Det ble i tillegg solgt 15,4 millioner iPad-nettbrett og 5,2 millioner Mac-maskiner. Dette utgjorde en veskt på 111 prosent og 26 prosent sammenlignet med året før.
 • Men iPod-salget er på vei nedover. Det ble solgt 15,4 millioner musikkspillere. Dette utgjør en nedgang på 21 prosent sammenlignet med året før.

- Vi er vanvittig fornøyd med vårt fantastiske resultat og vårt rekordsalg av telefoner, nettbrett og maskiner, sier konsernsjef Tim Cook i en pressemelding.

Det er ventet at Apple-aksjen vil stige voldsomt som følge av de positive resultatene.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Apple

 • Grunnlagt i 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. Solgte håndlagede datamaskiner til personlig forbruk.
 • Jobs lanserte datamaskinen Macintosh i 1984.
 • Jobs sluttet i Apple 1985 etter en intern strid, men kom tilbake i 1996.
 • Introduserte musikkspilleren iPod i 2001, tjenesten iTunes i 2003, iPhone i 2007 og iPad tidlig i 2010.

 

 

Mest lest økonomi