• Her, i landsbyen Teriberka, 12 mil øst for Murmansk, er det meningen gassen fra Stockman skal føres i land.

    FOTO: GLEB BRYANSKI/REUTERS

Forsker: Vil by på mange problemer

Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener Stockman-prosjektet vil skape mer hodebry for Statoil.

Jakub M. Godzimirski

FOTO: NUPI

- Foreløpig har man bare tatt de kostnadene man måtte ta for å komme på banen. De store utfordringene ligger i fremtiden, og et prosjekt av et slikt omfang kommer til å by på mange problemer. Men hadde det vært et lett prosjekt, hadde Gazprom aldri invitert hverken Total eller Statoil, sier Godzimirski.

Han sier at alle som jobber i Russland, nevner korrupsjon som et problem, og er ikke overrasket over at Statoil har møtt problemer.

- Det er snakk om et banebrytende teknologisk prosjekt som er planlagt realisert i et av de mest utfordrende businessmiljøer. Russland er ikke kjent for å være et lett land å gjøre forretninger i, og man har sikkert lært mye av Telenors erfaringer.

- Vil prosjektet bli realisert, slik du ser det?

- Mye tyder på at prosjektet skal utsettes, fordi det er mye usikkerhet i markedet og Gazprom har andre prosjekter høyere på sin dagsorden. Jeg tror ikke vi vil se gassen komme fra Stockman før 2017, kanskje 2020, avhengig hva som skjer på det europeiske energimarkedet.

- Hva sier punktene Lund nevner som utfordringer om samarbeidsklimaet mellom Norge og Russland i Stockman-prosjektet?

- Formelt sett er Stockman et rent forretningsmessig prosjekt som har fått politisk støtte, men som skal baseres på sunne økonomiske prinsipper. Men det er lagt inn mye politisk prestisje i dette prosjektet og eventuelle problemer kan ha negative konsekvenser for det bilaterale forholdet.

- Hvordan vil du bedømme Stockman-prosjektet slik det står nå?

- Russiske myndigheter og Gazprom sender blandede signaler. Putin sa nylig at prosjektet skal gjennomføres, men den endelige beslutningen ble utsatt, og Gazprom har kuttet stort i investeringene i forberedelsesfasen.

Et annet prosjekt

Godzimirski sier Gazprom i det siste har rettet mye av oppmerksomheten sin mot et annet russisk gassprosjekt, Jamal.

- Det kan se ut til at Stockman nedprioriteres, sier han.

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi