• Butikker med disse skiltene er nå solgt og konseptet blir lagt ned i Norge.

    FOTO: Jon Hauge

Gigant tok Ica Maxi-butikkene

Norges største dagligvarehus, NorgesGruppen, vant kampen om de store Ica Maxi-butikkene som skakkjørte Ica Norge måtte selge.

Gjennom flere år har Ica Norge tapt milliarder på sine dagligvarebutikker i Norge. For å rydde valgte de å selge rundt 30 butikker med skiltet Maxi over døren.

Les også

Nærmer seg slutten på Ica Maxi i Norge

Eierne lei av pengesluk i Norge.

Det var en gruppe investorer med både NorgesGruppen og finansmann Bjørn Rune Gjelsten på eiersiden som stakk av med butikkene. Resulatet er ifølge en pressemelding fra Ica Norge at de legger ned Ica Maxi i Norge.

- Dette er et viktig steg i rendyrkingen av vår virksomhet i Norge. Vi er veldig fornøyde med avtalen, sier Per Strömberg, nylig tiltrådt konsernsjef for svenske Ica AB.

Prosjektselskap laget for formålet

Mens både NorgesGruppen og Coop var tydelige på at de ville vurdere eiendommene for egne butikker, var Rema 1000 litt mer lunkne, men utelukket ikke at de kunne være interesserte i enkelte butikker.

Men det var altså NorgesGruppen som trakk det lengste strået. Overtakelsen skjer gjennom selskapet Lagopus Eiendomsutvikling, som ble skrudd sammen for formålet i Brønnøysundregistrene for bare tre dager siden.

Investor Bjørn Rune Gjelsten
Ved siden av selskapet NorgesGruppen Eiendomskapital, som har 35 prosent av selskapet, sitter Profiér med 25 prosent. Bak dette selskapet står Fabritius Gruppen, som eies av Bjørn Rune Gjelsten.

Skal selge eiendommene

Men både Gjelsten og de to andre eierne utenom NorgesGruppen, Slolist AS og Guardian Capital AS, vil trolig forlate dagligvarebransjen igjen om ikke altfor lenge.

- Prosjektselskapet er etablert for å restrukturere og videreselge leiekontrakter og eiendommer etter Ica Maxi, og vil oppløses når eiendommene er solgt og leiekontrakter er videreført, skriver NorgesGruppen og Lagopus i en pressemelding.

Det ligger med andre ord an til en gevinst for investorene.

NorgesGruppen vokser til 38 prosent

Transaksjonen skjer ved at investorselskapet kjøper eiendomsporteføljen og leiekontraktene knyttet til Ica Maxi.

Lagopus har inngått intensjonsavtaler med en rekke detaljhandelsaktører som Meny, Elkjøp, Sparkjøp og Jula om å inngå leieforhold i lokalene etter ICA Maxi-forretningene.

Les også

I fire år har han sagt «nå går det bedre»

Men onsdag leverte ICA Norge sitt dårligste resultat noensinne.

NorgesGruppen ønsker å etablere Meny-butikker i nær halvparten av lokalene. Det innebærer at NorgesGruppens markedsandel trolig vil øke med ca 0,5 prosentpoeng på landsbasis til 38 prosent.

Ifølge NorgesGruppen er ambisjonen å tilby minst to tredjedeler av de 1100 ansatte i Ica Maxi «jobb i NorgesGruppens ulike butikkonsepter og andre kjeder tilknyttet Lagopus-grupperingen».

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi