• Det går stadig dårligere for Nokia.

Giganttap for Nokia

Mobilkjempens omsetning har falt mer enn tre milliarder euro sammenlignet med første kvartal i fjor.

Nokia taper på alle fronter og fikk et underskudd på 1,5 milliarder euro (12 mrd. kr) i første kvartal. Salget av smarttelefoner er halvert.

Giganttapet kommer ikke som noen overraskelse. Nokia varslet allerede i forrige uke om et elendig resultat i første kvartal.

Nokia-aksjen steg 1,3 prosent etter resultatfremleggelsen.

Ledelsen i selskapet regner med like stort tap for hele konsernet i inneværende kvartal og enda svakere tall for mobiltelefoni.

Nøkkeltall

Nøkkeltallene fra førstekvartalsrapporten viser følgende:

  • Første kvartal 2012 var omsetningen 7,4 milliarder euro (55,8 mrd. kr.), i 2011 var omsetningen for samme periode 10,4 milliarder euro (78,5 mrd. kr.).
  • Nokia fikk et driftsunderskudd på 1,3 milliarder euro (10 mrd. kr). I første kvartal i fjor hadde selskapet et driftsoverskudd på 439 millioner euro (3,3 mrd. kr).
  • Resultat før skatt var på  -1,5 milliarder euro (12 mrd. kr), sammenlignet med 2011 da selskapet hadde et overskudd før skatt på 403 millioner euro (3 mrd.kr.).

Salgstallene stuper for den tidligere mobilgiganten. Bare i første kvartal falt de med 29 prosent. Det er det laveste salgstallet på syv år.

I første kvartal 2012 solgte selskapet for 7,4 milliarder euro. I 2011 var det tilsvarende tallet 10,4 milliarder. Det utgjør et tap på tre milliarder euro (22,6 NOK).

Flaggskipet i finsk industri sliter med å opprettholde sin posisjon som verdens største produsent av mobiltelefoner. Nokia taper markedsandeler både på vanlige mobiltelefoner og på den nye generasjonen mobiltelefoner, de såkalte smarttelefonene.

Nokia klarer ikke å ta opp konkurransen med amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung i det globale markedet for smarttelefoner.

Varslet fall

Da selskapet sendte ut resultatvarsel i forrige uke opplyste ledelsen at Nokia har solgt over to millioner av den nye Windows-telefonen Lumia i første kvartal. Dette er den nye smarttelefonen fra Nokia og Microsoft som skulle ta opp konkurransen med bl.a. Apples salgsvinner iPhone.

Omregnet på årsbasis solgte Nokia totalt 11,9 millioner smarttelefoner i første kvartal. Det er en halvering av salget fra samme tid i fjor som utgjorde 24,2 millioner regnet i årlig volum.

Omregnet på årsbasis solgte Nokia 70,8 millioner mobiltelefoner, 16 prosent færre enn for ett år siden.

Selskapet øker farten i kostnadskuttene. Selskapet har tidligere vedtatt å senke kostnadene med over 1 milliard euro før 2013. Nye kutt kommer, men ledelsen har foreløpig ikke varslet hvor de kommer.

Nettutstyrsselskapet Nokia Siemens taper også store penger. Driftsunderskuddet i første kvartal var på litt over 1 milliard euro (7,5 mrd. kr). Nokia eier halvparten av dette selskapet.

Nokia-ledelsen regner med betydelig resultatbedring i Nokia Siemens i andre kvartal.

Hard konkurranse

Konserndirektør i Nokia Stephen Elop sier selskapet har møtt hardere konkurranse enn de har ventet.

- Det er store endringer innenfor mobiltelefonmarkedet. Tradisjonelle telefoner blir utfordret av touchtelefoner. Vi har fortsatt tro på vår strategi og vil videre fokusere på både å skape verdier på kort sikt og lang sikt, sier han i en pressemelding.

Nokia forventer imidlertid en negativ driftsmargin også andre kvartal 2012, lik første kvartal på -3 prosent, eller verre. De begrunner dette med blant annet konsumentenes etterspørsel etter nye produkter og det makroøkonomiske klimaet.

Les også

Samsung forbi iPhone

Vippes ned fra salgstronen for første gang på tre år.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi