• Det er tredje gang USAs sentralbanksjef Ben Bernanke setter i gang seddelpressen for å få fart på økonomien.

    FOTO: JIM YOUNG

Gir seg ikke før ledigheten faller

USAs sentralbank skal pøse over syv milliarder kroner inn i den amerikanske økonomien hver dag.

– Dette er et veldig ekspansivt opplegg. Sentralbanken viser at den er villig til å gjøre alt den kan for å få fart på økonomien, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

USAs økonomi skal stimuleres med 40 milliarder dollar (230 milliarder kroner) i måneden på ubestemt tid. Samtidig skal renten holdes lav "i alle fall frem til midten av 2015", ifølge en kunngjøring etter rentemøtet i Washington D.C. i torsdag kveld.

Ifølge Reuters er tiltakene enda kraftigere enn markedet forventet. Sentralbanken har denne gangen ikke satt noen sluttdato for pengetrykkingen, slik den har gjort tidligere. Bernanke vil kjøre seddelpressen helt til arbeidsledigheten faller.

Metoden som skal brukes kalles kvantitative lettelser, og det er tredje gang slike tiltak iverksettes i USA siden finanskrisens start i 2007.

– Tidligere har sentralbanken gjennomført kvantitative lettelser ved å kjøpe statsgjeld, men denne gangen skal de kjøpe boliglån for å prøve å få ned boliglånsrentene, sier Dørum.

– Stor betydning for Norge

Han mener tiltakene får betydning også for norsk økonomi.

– USAs økonomi utgjør 20 prosent av verdensøkonomien, så om amerikanerne har høy eller lav vekst har stor betydning også for oss, sier Dørum.

Les også

Flere i ledighetskø i USA

Ferske tall fra USA viser sterkere økning i antall nye arbeidsledige forrige uke enn antatt.

Markedene i USA reagerte positivt på nyheten. S&P 500-indeksen hadde i går kveld steget med 1,24 prosent, mens den teknologitunge NASDAQ-indeksen var opp 1,20 prosent.

- Dette viser at sentralbanken er villig til å gå langt for å få fart på økonomien. Renten er allerede rekordlav - dette er det siste verktøyet Bernanke har igjen, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

Høy arbeidsledighet

Tidligere i dag kom det skuffende nyheter fra USA om at antallet jobbsøkende økte betraktelig mer enn forventet. Selv om den økonomiske veksten er betydelig sterkere i USA enn i Europa, har arbeidsledigheten bitt seg fast på over åtte prosent.

Gode nyheter fra eurosonen har bidratt til en positiv utvikling på verdens børser de siste ukene. I dag steg hovedindeksen på Oslo Børs til ny årsrekord med 447,95 poeng. Hittil i år har Oslo Børs steget 16,37 prosent. Børsen stengte før nyhetene fra USA ble offentliggjort.

Store forventninger

Forventningene til hva som ville komme ut av dagens rentemøte var svært høye. For to uker siden sa Bernanke at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), er klar til å handle, men han konkretiserte ikke hvilke tiltak som eventuelt blir satt i gang, eller når dette vil skje.

Ifølge en Bloomberg-undersøkelse forventet 47 av 73 spurte økonomer at sentralbanken igjen ville starte seddelpressen ved å gjennomføre såkalte kvantiative lettelser. Siden finanskrisen ble utløst i 2007 har Fed gjennomført to runder med pengetrykking. Den siste ble avsluttet i fjor sommer.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi