• Hele Norge ropte etter mer smør i ukene før jul, da Tine ikke klarte å levere nok.

    FOTO: Anette Karlsen

Høyre vil begrense Tines makt

Høyre har sett seg lei på ordningen med at Tine både er produsent av melk og smør, og samtidig den som bestemmer konkurransevilkårene i meierimarkedet.

- Dette er bukken og havresekken. Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til NTB.

Høyre vil ha et uavhengig organ som er mye bredere sammensatt, gjerne formelt underlagt, men uten at tilbud og etterspørsel, og dermed priser, skal bestemmes av en dominerende aktør.

Partiet har lagt frem sin alternative landbruksmelding, der mye er annerledes enn i den som regjeringspartiene har lagt frem, og som skal debatteres i Stortinget 12. april.

Les også

Tine har fått lov av Mattilsynet til å kalle den nye melken helmelk, til tross for at forslaget til endring ikke engang er sendt ut på høring.


Tine fjerner fett fra helmelken

Fra og med mandag denne uken, er Tines helmelk, ifølge norsk lov, ikke lenger helmelk.


Høyre mener milliardsummene som det offentlige hvert år støtter landbruket med, kan brukes mer effektivt.

I Senterpartiet ses Høyes landbruksmelding som et farvel til det gamle Sp-slagordet om å ta hele landet i bruk. Sp mener Høyre står for økt sentralisering, større vekt på produksjonseffektivitet på bekostning av bosetning rundt om i Norge og følgelig økt fraflytting.

Flåtten mener dette er en forvrengning.

- Høyre angriper ikke distriktspolitikken, men vi må kunne se med nye øyne på alle de begrensninger og konsesjonsordninger som gjennomsyrer landbruket, og som virker hemmende, sier Flåtten.

(©NTB)

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

- Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten. FOTO: Heiko Junge / Scanpix

Mest lest økonomi