• Nadia Gustavsen var i Bergen for å kjøpe edelt metall. - Jeg får ofte høre historien bak tingene folk kommer med. Noen synes også det er trist å gi det fra seg siden det er minner knyttet til tingene, sier hun. Her veier hun en sølvpokal.
    FOTO: VEGAR VALDE

Hun kjøper din mormors gulltann

Gullprisene har steget fem-seks ganger på ti år. Stadig flere oppsøker omreisende gullkjøpere og selger ringer, ørepynt – og avdøde slektningers tenner.

Nadia Gustavsens synes ikke tenner fra avdøde er noe ekkelt.

- Det er som regel mer bakterier på innsiden av en ring enn på en tann som har ligget og tørket i årevis, sier taksøren fra Oslo til bt.no.

Tjente 5,2 mill.

Gustavsen reiser land og strand rundt og kjøper gull fra vanlige folk. Hun jobber for Gullbrev.no AS, som ble etablert i fjor.

Også GullAdam (Gold Adam AS) ble etablert i fjor. Begge selskapene har spist seg inn på markedet til Aurarius AS, som markedsfører seg som Gullvekten.

Ikke rart når man ser på omsetningsutvikling og lønnsomheten til Gullvekten. I sitt første hele år (2010) omsatte selskapet for 38 millioner kroner, skriver bt.no.

Ifølge daglig leder og eier, Hans-Axel Jahren, omsatte selskapet for 80 millioner i fjor.

En del av ringene har inngravert navn og kjærlighetserklæringer

At det lønner seg, viser regnskapet for 2010: Et resultat på 5,2 millioner kroner før skatt. Det er en fortjeneste mange forretningsfolk vil misunne Jahren.

- I 2011 ble det litt mindre igjen for hver krone, sier han, og viser til økt konkurranse.

Også kommunikasjonssjefen i GullAdam forteller om økt interesse for gullsalg fra nordmenn.

- Men jeg tror ikke vi kan forvente videre vekst i gullprisen fremover. Men heller ingen nedgang, sier Daniel Sellevoll til avisen.

- Ikke selg gullet ditt

På bordet foran taksør Nadia Gustavsen står to bokser med små flasker i. De inneholder såkalt kongevann, som hun bruker til å sjekke hvor mange karat gullet holder. Jo høyere karat, desto mer verdifullt. Ringer, ørepynt og andre smykker får hun inn mest av.

- Mye er arvegods. En del av ringene har inngravert navn og kjærlighetserklæringer.

Gullringer betaler hun som regel mellom 200 og 600 kroner for, avhengig av vekt. Men mange får flere tusen for smykkene sine. Prisene er koblet til børskursene på gull.

Les også

Grekerne selger sine 
smykker og gulltenner

Hellas opplever den verste konkursbølgen siden krigen, men én bransje har svært gode tider: pantelånere og gullkjøpere.

Nadias sjef, daglig leder Richard Nordqvist, forteller at gjennomsnittskunden er en kvinne på 40+ som selger gull for 5000 kroner.

Økonom og analytiker Martin Mesicek i selskapet Gold Source i Oslo, selger gull– og sølvmynter til samlere og investorer. Han er forbauset over at så mange nordmenn «biter på» og selger til disse firmaene.

- Hvis du ikke må selge, så bør du ikke selge. Jeg tror at gullprisen fortsatt vil stige mye, sier han, og legger til:

- Sør i Europa selger folk gullet sitt for å overleve. I Norge selger folk gullet sitt for å skaffe seg en ferie eller en ekstra boblejakke. Det er et tankekors.

- Bør informere bedre

Han er kritisk til firmaene som kjøper gullet.

- Problemet er at de som selger smykkene sine har liten erfaring og vet lite om prisene på gull. Dette utnytter kjøperne, som derfor kan ta ut en god margin.

Mesicek mener at selskapene burde informere bedre om prisene sine.

- De burde si hvor mange prosent de betaler av spotprisen på gull. Da vil det være mye lettere for folk å sammenligne priser, sier han.

Gullet Gustavsen får inn putter hun i poser som forsegles. Derfor får vi ikke se gullgjenstandene hun har kjøpt i dag. Men hun kjøper sølv også. Hun setter en sølvpokal fra 1962 på vekten foran seg. Gustavsen regner kjapt ut at eieren fikk 984 kroner for den. Hadde den vært av gull, ville hun punget ut 37.700, forteller hun.

- Hyggelig å overraske

Daglig leder Kjersti Gams-Haugsøen hos gullsmed H. Gams-Haugsøen i Bergen mener folk må tenke seg nøye om før de selger gullsmykkene sine.

- Husk at man kun får betalt for vekten av gullet. Smykker kan ha en langt høyere verdi på grunn av håndverket som ligger til grunn, sier hun.

Gustavsen får rett som det er høre historien bak tingene hun får til vurdering.

- Noen synes det er trist å gi det fra seg, siden det kan være mange minner knyttet til tingene.

Hun sier en del blir positivt overrasket over hva de får for gjenstandene sine.

- Det er alltid hyggelig når det skjer. Noen tror ikke det er gull de har, men så er det gull likevel. Folk har ofte mer verdier enn de selv tror.

Kunne du solgt gullet ditt? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Dette skjer med gullet:

  • Smykker og annet gull blir smeltet om og solgt til en edelmetallgrosisst.
     
  • Der raffineres det videre og selges som klassiske gullbarrer til industrien.
     
  • Raffineringen gjør at smykker og annet gull blir kvitt slaggstoffer og får en høyere kvalitet. Så brukes det i produksjonen av nye smykker og andre gullgjenstander.

Mest lest økonomi