• Skattebetalerforeningen mener mange kunne spart penger på å gjøre endringer på selvangivelsen.

    FOTO: DAN P. NEEGAARD

I år er det spesielt mye å spare på skatten

Det er nemlig en del individuelle forhold som myndighetene ikke har oversikt over, og som dermed ikke er med i den ferdigutfylte selvangivelsen.

Frem til i går morges hadde 530 807 skattytere levert selvangivelsen elektronisk.

- 411 603 har levert med endringer slik de skal, de øvrige kunne ha benyttet leveringsfritak. Har du ingen endringer, trenger du ikke levere selvangivelsen, opplyser kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skatteetaten.

Spesielt to grupper

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen er ikke i tvil om at mange kunne spart penger på å gjøre endringer.

- Det er spesielt mange i år som kan spare penger på å gjøre endringer. Den ene gruppen er gifte alderspensjonister der den ene har lav pensjon. Da kan man la ektefellen som tjener bedre overføre inntekt. Ser man at skatten er lavere enn 28 150 kroner, er det helt klart at man bør gjøre endringer, sier hun.

Les også

Den andre gruppen Nilsen mener bør følge ekstra nøye med, er gifte uførepensjonister.

- Også her er det snakk om overføring av inntekt fra ektefelle, men det er litt flere beregninger å gjøre før man kommer frem til beløpet. Dette gjelder også de som har giftet seg i løpet av det siste året, og hvor den ene ikke har særlig høy inntekt. Det er ikke noe nytt at man kan overføre, men det er nytt at det har en så stor effekt, sier hun.

Omvei til barnehagen?

I tillegg minner Nilsen om fradrag folk ofte glemmer.

- Gaver til frivillige organisasjoner og ekstra kjøring i forbindelse med levering til barnehage og SFO er eksempler. Enhver omvei på grunn av levering i barnehage eller SFO på vei fra hjemmet til jobb skal gi fradrag. Det er ikke nødvendigvis så mye penger i det, men dette er noe Skatteetaten ikke fanger opp, sier Nilsen.

Les også

Slik fører du foreldrefradragene

Utgifter til felles barn og barn fra tidligere forhold kan føres på flere måter.

Mjærum i Skattedirektoratet opplyser at Skatteetaten i fjor gjorde endringer i selvangivelsene for 3,2 milliarder kroner til skatteyters fordel.

- Dette er blant annet fradrag skattyter burde ha ført opp selv. Det er ikke alle fradrag vi har mulighet til å oppdage om skattyter har glemt å benytte. Dette gjelder for eksempel fradrag for reiseutgifter og lignende, sier hun.

Mulig å utsette

Har du en god unnskyldning for at du ikke får levert innen mandag, kan du søke om utsettelse på skatteetaten.no.

Skatteetaten nevner sykdom og uventet reisefravær som eksempler på gyldige årsaker til utsatt levering. Leveringsfristen vil da bli utsatt til én måned, til 31. mai. Utsatt leveringsfrist fører til at du får skatteoppgjøret først til høsten.

Les også

Nye skatteregler gir ulik pensjon

Dette er de nye skattereglene som gjelder for pensjon på årets selvangivelse.

cad@ap.no

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Selvangivelsen

  • Skatteetaten sendte i år ut 4,4 millioner selvangivelser.
  • I fjor valgte 900 000 å levere på nett, og 702 000 av disse, eller 78 prosent, gjorde endringer. Rundt 150 000 leverte selvangivelsen det siste døgnet før fristen gikk ut.
  • Har man ingen endringer, kan man la være å levere. Omtrent 2,6 millioner skattytere benyttet seg av leveringsfritaket i fjor.
  • For de fleste er leveringsfristen før midnatt mandag kveld.
  • Vanligvis får 80 prosent skatteoppgjøret i juni. Resten får det etter sommeren.

Mest lest økonomi