• Assisterende redaktør i The Hindu, Shalini Singh, stiller spørsmål ved Telenors forarbeid før selskapet investerte i India.

    FOTO: Svein Erik Furulund

Kritisk til Telenors forarbeid i India

Telenor skriver ned hele investeringen i India, og sier de ikke vil delta i en mobilauksjon med de prisene det legges opp til. Aksjekursen spratt 5,2 prosent opp.

Telenors lisenser i India ble i februar kansellert som følge av mistanke om korrupsjon i forbindelse med tildelingen. Nå øker kritikken mot Telenors undersøkelser og partnervalg før selskapet gikk inn i India.

Telenor har hele tiden hevdet at de ikke hadde noen mistanker om at noe var galt ved lisenstildelingen og heller ikke ved inngåelsen av partnerskapet med eiendomsselskapet Unitech.

Shalini Singh, som er assisterende redaktør og teleekspert i den indiske storavisen

Les også

Telenor: - Vi gir ikke opp India

Håper nedskrivningen er med på å påvirke indiske myndigheter.

The Hindu, har vanskelig for å tro at Telenor ikke visste noe om risikoen for korrupsjon - i og med at Indias ledende avis, The Times of India, rapporterte om dette omtrent daglig over ett år i forkant. Singh jobbet tidligere for The Times.

De andre trakk seg

- Unitech var også i diskusjoner med flere andre internasjonale selskaper i tillegg til Telenor. De andre gikk fra prosessen, men Telenor gjorde det ikke. Hvorfor, spør Singh.

Hun mener det også er grunn til å stille spørsmål ved Telenors såkalte due diligence-prosess i forkant av investeringen, og peker på at den indiske riksrevisjonens rapport om lisenstildelingen fra 2010 viser at de 22 konsesjonssøknadene fra Unitech bar preg av å ha defekt og falsk dokumentasjon.

- Kopier av disse søknadene må jo også ha vært tilgjengelige for Telenors advokater. Har de selv undersøkt om Unitechs søknader var i samsvar med kravene som ble stilt. Skulle Telenor ikke ha et ansvar for det, spør hun og påpeker at Telenor for å lykkes i India måtte være sikker på at de hadde en seriøs partner. Nå vil Telenor ut av partnerskapet.

Også norske politikere stiller spørsmål ved Telenors inntreden i India.

Les også

Telenor nedskriver hele India-investeringen

Tar tap på 3,9 milliarder kroner, opplyser selskapet i en børsmelding.

Aftenposten har også grunn til å tro at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas’ stilling blir evaluert i kjølvannet av India-saken.

- I ettertid kan man jo spørre om Telenor gjorde skikkelig forarbeid, da de gikk inn i et så korrupsjonsutsatt land, sier KrFs representant i næringskomiteen Rigmor Andersen Eide.

Hun synes det er naturlig at næringsminister Trond Giske får spørsmål i Stortinget. Om India-historien skal få følger for ledelsen i Telenor vil hun ikke mene noe om nå, men føyer til at den har fått en ripe i lakken.

Frist 24. mai

Også flere andre Aftenposten har vært i kontakt med sier at normalt sett ville ledelsen og/eller styret vært nødt til gå ved et mulig tap på 16 milliarder kroner.

I ettertid kan man jo spørre om Telenor gjorde skikkelig forarbeid, da de gikk inn i et så korrupsjonsutsatt land

Det som kompliserer saken er at staten med 54 prosent  eierandel hele tiden har stått last og brast ved Telenor, senest ved at Trond Giske i påsken møtte to sentrale indiske statsråder i India og påpekte at Telenor ikke kunne lastes for noe.

Baksaas’ stilling blir uansett neppe evaluert før India-saken er avklart. Det blir den trolig ikke før senest 24. mai. Da vil den indiske regjeringen bestemme om den skal si ja til forslaget fra den indiske teleregulatøren TRAI om hvordan mobillisensene skal auksjoneres bort på nytt.

TRAI legger opp til en utgangspris på rundt 20 milliarder kroner for hele India, noe Telenor sier er uaktuelt.

Tror ikke på vesentlige endringer

Norske analytikere har lite tro på at det blir vesentlige endringer.

- Dette er en vanskelig sak for den indiske regjeringen. Den forrige teleministeren sitter i fengsel for å ha delt ut lisenser for billig. Og at de da fullstendig skulle ignorere regulatørens anbefaling og å gå for at mobillisensene skal bli allokert til langt lavere priser enn foreslått, er kanskje ikke sannsynlig siden beskyldninger om altfor lave priser ved allokering av mobilfrekvenser er hele utgangspunktet for saken som har oppstått, sier Ole Petter Kjerkreit, analytiker i ABG Sundal Collier - som understreker man ikke vet utfallet ennå.

Han påpeker at TRAI har vist at den totalt har gitt blaffen i synspunktene fra Telenor og norske myndigheter.

- Umulig å fortsette

Carnegie-analytiker Espen Torgersen mener det er på høy tid å gå ut av India.

- Det er umulig for Telenor å fortsette med de betingelsene TRAI har lagt opp til, sier Torgersen.

Han påpeker at TRAI ikke har tatt hensyn til Telenors argumenter i saken, og mener det er usannsynlig at den indiske regjeringen vil endre mye på det.

Benekter dårlig forarbeid

Telenor nekter for å ha gjort for dårlig forarbeid før selskapet gikk inn i India.

- Vi kjørte en grundig prosess, og fant ingenting som ikke tydet på at alt var i orden. Vi har ikke gjort noe galt, sier informasjonsdirektør Tor Odland i Telenor. Han vil ikke gå i detaljer på hvilke undersøkelser som ble gjort.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Telenor i India

  • I januar 2008 deler indiske myndigheter ut mobillisenser, blant annet til Unitech.
  • I oktober 2008 annonserer Telenor at selskapet skal kjøpe 60 prosent av selskapet Unitech Wireless, siden øker investeringen til 67 prosent.
  • Desember 2009 lanserer Telenor/Unitech mobiltjenesten Uninor i 8 regioner, siden i 5 til.
  • Indisk presse avslører mulig korrupsjon ved tildelingen av mobillisenser til Unitech og andre. Korrupsjonssaken utvikler seg kraftig og saken havner i rettssystemet.
  • I februar kansellerer indisk høyesterett 122 mobillisenser, derav Uninors 22.
  • Den norske regjeringen ved Jens Stoltenberg, Trond Giske og Rigmor Aasrud har tatt opp saken med sine indiske kolleger.
  • Mobillisensene skal auksjoneres bort og i forrige uke kom den indiske teleregulatøren TRAI med forslag til hvordan det skal organiseres. Forslaget innebærer en utgangspris på nesten 20 mrd. kroner for hele India. Regjeringen skal vedta saken senest 24. mai.

Mest lest økonomi