• FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB SCANPIX

Nordea tror på økt vekst

Det ble med skrekken da økonomene i fjor fryktet konsekvensene av eurokrisen på norsk økonomi, sier Nordea i en ny rapport. Nå tror selskapets økonomer på økt vekst i året som kommer.

Nordeas økonomer justerer anslagene for veksten i Norge opp i årets første utgave av makrorapporten Økonomisk Oversikt. De mener det er mer enn sterk økning i oljeinvesteringene som bidrar til veksten i Norge.

Også god vekst i investeringer innen kraftforsyning, boliger og tjenesteytende næringer trekker opp bruttonasjonalproduktet.

Les også

Du må tåle ni prosent rente

Banken krever at økonomien din tåler fem prosent høyere rente enn dagens nivå for å gi deg boliglån.

Samtidig har sysselsettingsveksten overrasket positivt.

Tror på økt forbruk

Nordea tror nordmenns forbruk vil gå opp i 2012 etter noe tilbakeholdenhet i fjor.

- Jeg tror folk var usikre på hvor hardt Norge ville bli rammet av gjeldskrisen i eurosonen. Når det nå viser seg at få arbeidsplasser ble truet, venter vi at privat forbruk vil vokse sterkere utover våren. Veksten i folks disponible realinntekt er høy, sier sjeføkonom Steinar Juel i en pressemelding.

Nordea mener den lave renten kan gi overraskende sterk vekst i privat forbruk, boliginvesteringer og boligpriser. De tror en høyere vekst enn ventet, med tilhørende tilstramning i arbeidsmarkedet, kan tvinge Norges Bank til å heve renten tidligere enn antatt, selv om det skulle gi en klart sterkere krone.

- I revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai, og i statsbudsjettet for 2013 som kommer i oktober, bør regjeringen sette bremsen noe på, sier Juel.

(©NTB)

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi