• Somjit Khunnuch fikk ikke kjøpt mat og drikke på Norwegians fly fra Bangkok til Oslo fordi kabinpersonalet nektet henne å betale med kontanter.

    FOTO: Signe Dons

Norwegian nektet henne mat og drikke på 12 timers flytur

Hun hadde 700 kroner i norske og thailandske sedler, men et Visa-kort som bare kunne brukes i Thailand.

Somjit Khunnuch, eller Lec som hun kalles hjemme på familiens kokosplantasje sør for Bangkok, er fortvilt etter sitt første møte med Norwegians langdistansetilbud.

Hun har vært i Norge før, men har da reist med Thai Airways, og der er mat og drikke inkludert i billettprisen.

Glemte å forhåndsbestille

Oslo-besøket startet som et mareritt for den beskjedne, thailandske kvinnen. Hun følte seg så skamfull da besetningen ikke ville servere henne som alle de andre passasjerene, at hun begynte å gråte. Løsningen ble at hun lot som hun sov resten av turen.

- Jeg har aldri opplevd noe mer skamfullt. Jeg var uttørret og sulten da vi omsider landet på Gardermoen. Jeg følte meg rett og slett syk da jeg kom meg forbi tollen og fikk kjøpt mat og drikke.

Tabben hennes norske venn gjorde, var å glemme å forhåndsbestille mat. Da han oppdaget dette, sa han til Lec at det ikke var noe problem, for hun kunne kjøpe mat om bord.

- Da serveringen kom, fikk alle andre mat og drikke. Ikke jeg. Så jeg ba om å få kjøpe en kopp kaffe og litt vann. Jeg regnet selvsagt med å kunne betale enten med norske eller thailandske penger.

- Men da jeg skulle gjøre opp, ville de ikke akseptere kontanter og tok kaffekoppen tilbake. Jeg har et Visa elekton-kort som kun kan brukes online, og ikke om bord i fly.

Skamfull

De thailandske kabinansatte nektet plent å ta imot pengene hennes og nektet henne å handle fordi hun ikke hadde et ordentlig kredittkort.

- Det var en fryktelig nedverdigende situasjon. Jeg ble så satt ut og fortvilt at jeg begynte å gråte. Jeg følte meg dypt skamfull over ikke kunne gjøre opp for meg. Jeg ville ikke plage de rundt meg heller.

- Hva måtte de ikke tro, når jeg ikke kunne betale for en kopp kaffe?

Oppstuss

Derfor lente hun seg tilbake i flystolen og lot som hun sov resten av turen. Da hun ikke fikk kjøpt kaffe, ville hun heller ikke få kjøpt mat.

- Det er synd at de oppfører seg slik, for Norwegian er et helt ok selskap. Men for oss thailendere er det ikke vanlig å ha eller bruke kredittkort slik som dere, og jeg var jo ikke klar over reglene hos dette selskapet som jeg reiste med for første gang.

Les også

Innenriksbonus også hos Norwegian

Innfører fordelsprogram for alle flygninger etter at regjeringen opphevet forbud.

- Men skal de regne med å ha thailandske kunder må de nok akseptere at vi får bruke penger om bord. I alle fall regner man med å finne en løsning når det tross alt gjelder en flytur som er så lang som fra Bangkok til Oslo, sier Lec.

Norwegian:  Slik skal vi ikke fremstå

Norwegian beklager dypt behandlingen den thailandske kvinnen fikk om bord på flyet fra Bangkok.

- Dette er ikke måten Norwegian skal fremstå på. Uansett årsak må man finne en praktisk løsning på en slik situasjon slik at folk ikke blir sittende på en 12 timer lang flytur uten mat og drikke, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen. Han sier at selskapet vil ta opp med besetningen at det skal finnes en fleksibel løsning for kjøp av mat og drikke på langrutene, uavhengig av hva slags kredittkort eller valuta passasjerene har.

- Uansett regler skal vi Norwegian opptre på en slik måte at vi finner en løsning som er til den reisendes fordel.

- Vi beklager at det ikke skjedde, og vil ettergå denne episoden med besetningen om bord, sier Sandaker-Nielsen.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Økonomi

Norwegians langruter

Norwegian Long Haul, som selskapet heter, har startet langruter fra Oslo og Stockholm til Bangkok og New York.

Senere i år åpnes ruter til Fort Lauderdale fra Oslo, Stockholm og København.

Selskapet leier inn fly fra portugisiske Hi Fly i påvente av at selskapet skal få sine nye Boeing 787 Dreamliner-fly.

Mest lest økonomi