• Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad blir sannsynligvis medeier i Facebook sammen med gründer og toppsjef Mark Zuckerberg i løpet av mai.

    FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Oljefondet vil trolig bli Facebook-eier

I neste uke skal Facebook møte selskapets fremtidige eiere i forbindelse med den kommende børsnoteringen. Blant dem er det sannsynligvis noen med norske oljepenger å handle for.

Yngve Slyngstad, Sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM) la fredag formiddag frem knallgode tall for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) for første kvartal.

Slyngstad kommenterer sjelden enkeltbeslutninger, og avslører aldri konkrete, fremtidige beslutninger.

Men fondet er utformet slik at det neppe kan stå utenfor en børsnotering av Facebooks størrelse, som er svært nært forestående.

- Naturlig å delta

- Fondet har sine største andeler i indeksnære verdipapirer, og det er dermed naturlig at fondet deltar i alle børsnoteringer av en viss størrelse i de markedene fondet er tungt inne i, sier Slyngstad til Aftenposten.no.

- Vil fondet delta i den nært forestående Facebook-noteringen i USA?

- Vi pleier å unngå å kommentere enkeltselskaper, i hvert fall beslutninger som ligger frem i tid, sier Slyngstad.

Facebook vil falle utenfor fondets «svarteliste», som blant annet omfatter selskaper som produserer tobakk, spesielle våpen og driver grove krenkelser av menneskerettighetene. Alt ligger dermed til rette for at Facebook-aksjer havner på Oljefondets hender.

Skal du kjøpe Facebook-aksjer? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen, eller på våre facebooksider!

Møter investorer i neste uke

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil Facebook-ledelsen møte potensielle investorer i neste uke, og komme med en endelig pris på selskapet 17. mai.

Representanter fra Oljefondet kan være blant disse. Slyngstads kvinner og menn kan i så fall bli presentert med denne videoen.

Det sosiale nettverket, som snart runder én milliard brukere, vil sannsynligvis prises til rundt 96 milliarder dollar, rundt 550 milliarder kroner. Det tilsvarer hele markedsverdien av Statoil og Hydro til sammen, og da er det fortsatt 13 milliarder kroner igjen.

Oljefondet har totalt 588,5 milliarder kroner plassert i det amerikanske aksjemarkedet, fordelt på 2041 selskaper (pr. 31.12 2011).

Tredje beste kvartal

Oljefondet la i dag frem tall for det tredje beste kvartalet i fondets historie. Ved utgangen av mars var fondet verdt nesten 3.500 milliarder kroner.

- Fondet oppnådde en avkastning på 234 milliarder kroner, sa Yngve Slyngstad da han la frem kvartalsrapporten.

Avkastningen kom opp i 7,1 prosent i første kvartal og fondets eksakte markedsverdi var 3,496 milliarder kroner ved utgangen av mars. Det er 185 milliarder kroner mer enn ved årsskiftet. Fondet ble tilført 60 milliarder kroner fra staten.

Kvartalsresultatet skyldes først og fremst oppgang i de amerikanske, europeiske og asiatiske aksjemarkedene.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Oljefondet

  • Statens inntekter fra olje og gass plasseres i Oljefondet. Det forvaltes av Norges Bank for å få best mulig avkastning gitt den valgte risikoen. Noe brukes på statsbudsjettet hvert år.
  • Stortinget har bestemt at alle fondets investeringer skal skje i utlandet, fordelt på aksjer og rentepapirer, pluss litt eiendom.
  • Fondet blir investert i utlandet for å kunne ha jevn innenlands bruk, frikoblet fra de sterkt svingende inntektene. Det bidrar også til å stabilisere kronekursen ved at det meste av disse dollarinntektene blir styrt utenom Norge.

 

Facebook

  • Facebook ble grunnlagt i 2004 som en studentkatalog-lignende tjeneste for studenter ved Harvard.
  • 2,6 millioner nordmenn har nå på profil på Facebook, det utgjør over 55 prosent av befolkningen. Bare 10 land har større andel av befolkningen på Facebook.
  • 44 prosent av profilene på Facebook tilhører personer under 34 år. Like mange kvinner som menn som har profil på nettstedet.

Mest lest økonomi