• En gravemaskin med skogbruksutstyr er i ferd med å fjerne det som ifølge Greenpeace er ramintrær.

    FOTO: GREENPEACE

Skagenfondene selger seg ut av omstridt selskap

Var tredje største eier av selskap som produserte papir av fredet tresort. - Dette viser at Skagenfonden tar miljøkriminalitet på alvor, mener Greenpeace.

I mars fortalte Aftenposten om hvordan Skagenfondene hadde investert i det indonesiske trevirkeselskapet Indah Kiat. Gjennom sitt Kon-Tiki-fond satt selskapets kunder på en eierandel som gjorde dem til selskapets tredje største aksjonær.

Trekker seg helt ut

Greenpeace har avslørt at et datterselskap av Indah Kiat har benyttet den totalfredede tresorten ramin i papirproduksjon.

Nå velger Skagenfondene å selge seg fullstendig ut av virksomheten.

- Helt siden høsten 2011 har vi redusert posten vår i Indah Kiat. Det har vi gjort som en helhetlig vurdering av investeringen i lys av både investeringsfilosofien vår, de etiske retningslinjene og målsetningen om å gi kundene en best mulig risikojustert avkastning, sier Margrethe Vika, som er ansvarlig for selskapskommunikasjon i Skagenfondene.

- Var det et lønnsomt selskap å være inne i?

- Det var vært en liten del av porteføljen til Skagen Kon Tiki, og det har ikke gitt den forventede avkastningen, sier Vika.

Skagenfondenes Kon-Tiki eies av over 85.000 norske personkunder. Totalt var Kon-Tiki inne med rundt 40 millioner kroner i Indah Kiat.

- Tar informasjonen på alvor

Greenpeace er godt fornøyde med at Indah Kiat nå mister sine norske aksjonærer.

- Vi synes det er veldig bra. Dette viser at de at de tar informasjon om miljøkriminalitet på alvor, og at de ser en sammenheng mellom miljøkriminalitet og dårlig lønnsomhet, sier programdirektør Truls Gulowsen i Greenpeace til Aftenposten.no.

- Tror du dette vil påvirke lignende investeringer i fremtiden?

- Jeg håper det. Skagenfondene påstår at de har en veldig god screeningsprosess, men siden de gikk inn i Indah Kiat er det tydelig at prosessen ikke er god nok. Jeg håper derfor de tar en gjennomgang av rutinene og forbedrer disse, sier han.

Les også

«Hvis skogen dør, så dør vi også»

Lokalbefolkningen kjemper desperat for å hindre at skogen deres blir ødelagt av et palmeoljeselskap. Norge er deleier i selskapet.

 

Vil ikke endre investeringsfilosofi

Skagenfondene opplyser at denne saken ikke vil endre vurderingene de gjør i forkant av sine investeringer.

- Vår investeringsfilosofi ligger fast, og vi leter etter de selskapene som kan gi våre kunder best mulig risikojustert avkastning – og som er i tråd med våre etiske retningslinjer før vi investerer, sier Margrethe Vika.

- Og det var ikke Indah Kiat?

- I dette selskapet var det en helhetsvurdering som lå til grunn. Men vi publiserer lister over alle selskapenen vi er inne i én gang i måneden på nettsidene våre. Vi er åpne om våre investeringene, og kundene har full mulighet til å sette seg inn i dette.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi