• FOTO: GORM KALLESTAD

Skal du levere selvangivelsen i helgen?

Sjekk disse tipsene!

Fristen for å levere selvangivelsen er 30. april. Hvis du etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger du ikke levere selvangivelsen.

Rett etter at selvangivelsene ble sendt ut i slutten av mars, ble det kjent at 270.000 skatteytere har mangelfulle opplysninger i selvangivelsen. Ekspertene råder alle til å gjennomgå postene i selvangivelsen før du leverer. Mange tror at selvangivelsen fra skatteetaten er riktig utfylt. De kan derfor gå glipp av flere tusen kroner i fradrag og betale for mye skatt.

Forholder du deg passiv, blir selvangivelsen betraktet som levert.

Her er noen av tipsene vi har samlet i løpet av våren:

Pensjonister - 1: De nye skattereglene vil gi utslag i hvor mye du som alderspensjonister får utbetalt.  De med små pensjoner vil få et større fradrag enn tidligere år, mens pensjonister med høyere utbetalinger vil få mindre. Les mer her!

Pensjonister - 2: Dersom den ene ektefellen har en lav uføretrygd og den andre en høyere pensjonsinntekt kan de spare titusener i skatt på å fordele inntekten seg i mellom. Les mer her!

Bolig: Sørg for at ligningsverdien på boligen ikke er høyere enn den skal være. Høsten 2010 ba Skatteetaten alle boligeiere om å fylle ut opplysninger om boligareal, boligtype og byggeår. Det er disse faktorene som utgjør ligningsverdien til slutt. Nytt av året er at opplysningene om boligen er forhåndsutfylt. Er det feil her, kan du rette opp disse under «Grunnlag for ligningsverdi, post 4.3.2 – bolig – boligselskap». Les mer her!

Ungdom: Det er mange fradrag og elementer som særlig unge bør tenke på. Studiestøtte, lån fra foreldre, BSU er blant disse. Les om dem her!

Foreldrefradrag: Utgifter til felles barn og barn fra tidligere forhold kan føres på flere måter. Hovedregelen er at det gis foreldrefradrag for inntil 25.000 kroner for første barn under tolv år. Deretter gis det inntil 15.000 kroner i fradrag for hvert av de neste. Men det er en del andre ting å tenke på. Les om dem her!

Andre ting du bør tenke på: Reisefradrag, gavefradrag, pendlerfradrag, sykdomsfradrag. Les mer om dette her!

Nettprat: Skatteekspertene Gry Nilsen og Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen svarte på lesernes spørsmål om selvangivelsen tidligere denne uken. Les spørsmålene og svarene her!

Har du flere tips? Del dem med andre lesere i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Selvangivelsen

Sjekker du selvangivelsen din?

Skattevettregler

1. Selvangivelsen er for mange bare delvis utfylt. Du har en unik mulighet til å redusere skatten din ved å føye til fradrag, og du har et ansvar for å supplere den hvis inntekter mangler

2. Lever elektronisk. Alle endringer du gjør arkiveres, du får bekreftelse på at du har levert, det er mer sannsynlig at endringer registreres, du har et arkiv for senere år.

3. Ikke send inn kvitteringer. Men ta vare på dem, og ha dem klar hvis skattekontoret spør. Og gi uttrykkelig beskjed hvis du har rotet dem bort.

4. Gi tilstrekkelige opplysninger. Bruk feltet for tilleggsopplysninger. Tilstrekkelige opplysninger er nødvendig for at skattekontoret skjønner hva som har skjedd. Mangelfulle og/eller uriktige opplysninger kan gi tilleggsskatt og gir skattemyndighetene anledning til å gå tilbake 10 år i tid.

5. Ikke sjekk alle tallene på en gang. Del dem opp. Da er det større sjanse for at du oppdager eventuelle feil.

6. Finner du feil i forhåndsutfylte opplysninger, gjør to ting: 1. rett i selvangivelsen, og forklar hvorfor og 2. Kontakt den som har sendt inn opplysningene, for eksempel arbeidsgiver, forsikringsselskap, bank, organisasjon.

7. Finn frem kalenderen. Har det skjedd noe i løpet av fjoråret som kan påvirke skatten?

8. Hvis du har endret selvangivelsen – følg opp med å sjekke skatteoppgjøret. Hvis endringen ikke er tatt med – klag innen 6 uker.

9. Betal varslet tilleggsforskudd innen 31. mai hvis du ligger an til restskatt, da slipper du ekstra renter.

Kilde: Skattebetalerforeningen

Fakta om selvangivelsen

Utsendelsen av årets selvangivelser per post starter tirsdag 20. mars. Samme dag åpner leveringstjenesten for selvangivelsen på skatteetaten.no.

Det sendes ut over 4,4 millioner selvangivelser. Det er 3,6 millioner selvangivelser til lønnstagere og pensjonister og nærmere 350.000 til næringsdrivende. 

Om lag 413.000 skattytere velger å få selvangivelsen og/eller skatteoppgjøret bare elektronisk.

For lønnstagere og pensjonister er fristen for å levere selvangivelsen 30. april. Hvis man etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger man ikke levere selvangivelsen.

Næringsdrivende må alltid levere selvangivelse. De som leverer på papir har frist 30. april, mens de som leverer elektronisk har frist til 31. mai. Åtte av ti næringsdrivende leverer elektronisk.

Dette er nytt i år:

  • Beløp for tap og gevinst ved aksjesalg er nå forhåndsutfylt i selvangivelsen
  • Fremførbart underskudd fra tidligere år, er nå forhåndsutfylt i selvangivelsen
  • Nye regler for skattlegging av pensjonister

Mottakere av alderspensjon etter folketrygdloven eller avtalefestet pensjon (AFP) kan nå få skattefradrag for pensjonsinntekt dersom de ikke har for høy samlet pensjonsinntekt. Gifte mottakere av uførepensjon får nå eventuell skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt beregnet individuelt.

Første skatteoppgjør kommer 25. juni. Fra siste uken i juli blir det løpende oppgjør frem til onsdag 17.oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller. Det betyr at flere slipper å vente til oktober med å få oppgjøret.

Kilde: Skatteetaten.no

Mest lest økonomi