• Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen.

    FOTO: FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN

Tapene kommer ikke på boliglånene

Høy boliggjeld blir som regel betalt, selv om renten øker. Farene oppstår når folk flest strammer inn livremmen for å klare å betale. Da taper næringslivet, og da taper bankene.

Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen bruker alle anledninger til å advare mot høye boliglån.  Fredag gjorde han det på Samfunnsøkonomenes valutaseminar i Oslo.

Men han advarer ikke først og fremst fordi han er redd for at bankene skal tape penger på boliglånene.

- Høye boliglån er ikke nødvendigvis farlige fordi de fører til store direkte tap for bankene. Faren ligger i at økt rente og redusert inntekt fører til at husholdningene strammer inn forbruket for å kunne betale renter og avdrag på den høye gjelden sin, sier han.

Advarer

De fleste kutter ut mye før de risikerer å miste huset sitt fordi boliglånet ikke blir betalt.  Dette vil redusere etterspørselen i økonomien slik at bedriftene opplever dårligere tider.

- Dette vil svekke inntjeningen, og kan føre til at de ikke klarer å betale sine lån. Bankens tap vil derfor trolig komme på lån til næringslivet, mens selve årsaken ligger i de høye lånene husholdningene har tatt opp, sier han.

Derfor er hans ærend mer enn å unngå at noen mister huset sitt.

- Vi advarer mot høye boliglån for å forebygge en bred økonomisk nedtur, sier han.

Erfaringen fra bankkrisen tidlig på 1990-tallet forteller en klar historie.

- Da var det først og fremst næringslån som påførte bankene tap. Tapene på boliglån var alvorlige for dem som ble rammet, selv om de samlede personkundetapene var begrenset, sier han.

- Unngå gjentagelse

På seminaret viste Baltzersen to kurver over bankenes historiske tap på bedriftslån og lån til privatpersoner. I det verste året tidlig på 1990-tallet tapte bankene nær 9 prosent av forvaltningskapitalen på bedriftslån og bare knapt 2 prosent av forvaltningskapitalen på personlån.

Han mener de økonomiske virkningene av husholdningenes innstramming i 1990-årene var store.

- Vi må unngå at denne historien gjentar seg, sier han.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi