• Telenor eier Thailands nest største teleoperatør og etterkom militærjuntaens henvendelse om å blokkere Facebook. Til tross for forbudet mot demonstrasjoner, har det vært uro i Bangkok også etter at militæret tok makten i landet 22.mai.

  FOTO: Wason Wanichakorn

Telenor sensurerte internett på ordre fra militæret i Thailand

Det norske selskapet erkjenner at de er i en «krevende situasjon», men sier de som lisenshaver har plikt til å forholde seg til lokal lovgivning.

I etterkant av militærkuppet i Thailand 22.mai har landets nye ledelse blokkert tilgangen til mer enn 200 nettsider og slått hardt ned på ytringer de oppfatter kan bidra til uro og true stabiliteten i landet.

Også norske Telenor, som eier landets nest største teleoperatør Dtac, har etter ordre fra den nye regjeringen blokkert tilgangen til nettinnhold.

Den 28. mai ble ti millioner Facebook-brukere nektet tilgang til verdens mest utbredte sosiale medium.

Tor Odland, kommunikasjonssjef Telenor Asia.
- Vi mottok en henvendelse fra den nasjonale telekom- og kringkastingsregulatoren (NBTC) om midlertidig å begrense tilgang til Facebook. I forkant av dette hadde det blitt avholdt et møte mellom regulatoren og alle de store internettleverandørene i Thailand. Begrensningen ble implementert kl. 15:35 og hadde potensiell påvirkning på Dtacs 10 millioner Facebook-brukere, bekrefter Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor Asia, i en epost til Aftenposten.

Tilgangen til Facebook skal ha blitt åpnet igjen omtrent en time senere.

Odland skriver videre at Telenor «beklaget den innvirkningen restriksjonen kunne få for befolkningen i Thailand» og at selskapet mens blokkeringen pågikk kommuniserte til media at de «tror på åpen kommunikasjon».

Dtac har 28 millioner mobilkunder i Thailand. Telenor gikk inn på eiersiden i selskapet i 2001 og eier i dag 42,6 prosent av selskapet.

- Står mellom militæret og folket

Access, en amerikanskbasert organisasjon som jobber for menneskers ytringsfrihet og personvern på nett, uttrykker nå sterk bekymring for situasjonen i landet. I et brev til flere av Telenors investorer advarer de mot den risikoen selskapet og dets eiere løper ved å etterkomme militærledelsens krav om mediesensur.

- Ved å stenge tilgangen til Facebook har Telenor bidratt til å bryte det thailandske folkets rett til ytringsfrihet og deres rett på tilgang på informasjon. Til deres forsvar sørget de umiddelbart for åpent å kommunisere sin rolle i dette, skriver Peter Micek, politisk rådgiver i Access i en epost til Aftenposten.

Han mener Telenor risikerer å bidra til mer vidtrekkende menneskerettighetsbrudd og at de derfor må nekte å etterkomme militærjuntaens krav om blokkering av internettinnhold.

- Dtac står i mellom det thailandske folket og militæret som nå aktivt slår ned på frie ytringer i landet. Telenor må etterleve de forpliktelsene de har til å respektere menneskerettighetene og OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper, skriver Micek.

- Krevende situasjon

Telenor skriver i et svar til oppfordringen om å nekte å etterkomme militærledelsens krav at de er nødt til å balansere flere hensyn.

- Det er ingen tvil om at slike tilfeller setter en mobiloperatør som Telenor i en krevende situasjon. På den ene siden forholder oss vi til internasjonale rammeverk, som for eksempel FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv. På den andre siden har vi som lisenshaver plikt til å forholde oss til lokal lovgivning, skriver Odland.

Demonstranter i Bangkok omringer militæret.

FOTO: Sakchai Lalit

Han understreker at Telenor gjennom ulike fora arbeider aktivt med problemstillinger knyttet til ytringsfrihet og retten til privatliv, blant annet gjennom en industridialog hvor Telenor er deltaker.

- Formålet med denne industridialogen er å samle seg om en rekke prinsipper man på sikt ønsker at lokale myndigheter forholder seg til når det kommer til disse sentrale menneskerettighetene, skriver Odland.

Vil stramme inn ytterligere

Militærledelsen i Thailand planlegger også å etablere en form for digital port som mer effektivt kan «regulere bruken av internett», skriver Bangkok Post. Access mener dette i realiteten blir en flaskehals som på en alvorlig måte vil gripe inn i folks ytringsfrihet og tilgang på informasjon.

- Denne porten vil muliggjøre ren sensur og mer utstrakt overvåking på internett, skriver Access i brevet de har sendt investorer i Telenor.

For at en slik flaskehals skal kunne fungere, vil thailandske myndigheter trolig være avhengig av å samarbeide med internettilbydere som Telenor-eide Dtac.

- Telenor er bekymret for situasjonen. Vi har registrert at det er nedsatt en komite som skal se på innhold på internett og vi vil følge denne utviklingen nøye, skriver Odland i Telenor.

Gigant åpner opp

Sensureringene og overvåkingen i Thailand er bare ett av en lang rekke ferske eksempler på at myndigheter verden over sikrer seg tilgang på tele- og internettdata.

Avsløringene som den tidligere etterretningsansatte Edward Snowden satte i gang, viste at mange operatører har gitt data om internett- og telefonbruk til amerikanske myndigheter.

Fredag la også Vodafone, verdens nest største telekomselskap, frem sin første rapport om hvordan selskapet forholder seg til overvåking og myndigheters krav og bruk av kunders teledata.

I rapporten skriver selskapet at i et «lite antall land» har myndighetene tilgang på data fra telefonbruk uten at de behøver å kontakte eller informere selskapet om dette. The Guardian hevder det skal dreie seg om seks land hvor Vodafone enten er pålagt å gi myndighetene tilgang til data eller der landets myndigheter selv sørger for dette uten å informere selskapet.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Thailands langvarige krise

 • September 2006: Hæren avsetter statsminister Thaksin Shinawatra.
 • Desember 2007: Parti som støtter Thaksin, vinner valget.
 • August 2008: Thaksin flykter fra Thailand.
 • Desember 2008: Store protestdemonstrasjoner mot Thaksins fortsatte innflytelse i landet, en domstol erklærer  hans regjeringsparti ulovlig,  Abhisit Vejjajivaj kommer til makten.
 • Mars til og med mai 2010:  Store støtteprotester for  Thaksin, flere enn 90 drept iløpet av en 10-ukers periode.
 • Juli 2011: Yingluck Shinawatra, Thaksins lillesøster, valgt til Thailands først kvinnelige statsminister.
 • November 2013: Store demonstrasjoner mot regjeringen.
 • Februar 2014: Nyvalg utskrevet, men demonstranter gjorde det umulig å gjennomføre stemmegivningen på en betryggende måte og en domstol kjente valget ugyldig.
 • 7. mai 2014: Konstitusjonsdomstolen fradømmer Yingluck posisjonen som statsminister for  maktmisbruk, ved at hun urettmessig skal ha fjernet en offiser fra en toppstilling i sikkerhetsapparatet og utnevnt sin brors tidligere svoger i stedet.
 • 20. mai 2014:  Thailands militære styrker erklærer unntakstilstand i landet
 • 22. mai 2014: Thailands forsvarsjef kunngjør at de militære har tatt makten i et militærkupp, det 12. i landets historie siden det absolutte monarki ble avskaffet i 1932.

 

Slik er de militæres diktatur

 • Thailands forsvarssjef, general Prayuth Chan-Ocha, leder Det nasjonale  råd for å bevare ro og orden.
 • Grunnloven av 2007 er satt til side, bortsett fra paragrafene som omhandler Thailands monarki.
 • Det hr frem til inntil nylig vært portforbud i store deler av landet hver natt, fra klokken 22.00 til 05.00.
 • Politiske møter med mer en fem personer er forbudt og kan straffes med fengsel i inntil ett år, 10 000 bath (cirka 1800 kroner) i bot, eller begge deler.
 • Sosiale medier som Twitter og Facebook kan bli blokkert dersom de formidler meldinger med ”provoserende innhold”.
 • Senatet i nasjonalforsamlingen og domstolene skal fortsette sitt arbeid som normalt.

Kilde: Bulletin fra Thailands militærregjering, via BBC

Mest lest økonomi