• – Jeg tenker ikke så mye verken på friperiodene eller pengene. Jeg liker spenningen og følelsen av å være midt i havet, sier Torgeir Myrvang, som er elektrolærling på Troll C-plattformen i Nordsjøen. FOTO: HELGE HANSEN
  • - Jeg liker følelsen av å være midt i havet, sier Torgeir Myrvang. Av 430 søkere innen elektrofaget, fikk Myrvang én av fem lærlingplasser offshore. Etter læretiden på to og et halvt år kan ha få fagbrev som elektriker.
    FOTO: HELGE HANSEN
    .
  • Lars Ivar Øie (til v.) er instruktør og fadder for elektrolærling Torgeir Myrvang. Bjarne Vierdal (til h.) er fagansvarlig på elektro om bord på Troll C-plattformen, som pumper opp 220 liter olje i sekundet.
    FOTO: HELGE HANSEN
  • Prosessoperatør Helge Bildøy signerer en arbeidstillatelse for elektrolærling Torgeir Myrvang i kontrollrommet. Fagansvarlig Bjarne Vierdal følger med. FOTO: HELGE HANSEN

Torgeir (18) er lærling og vil tjene 400.000

Unge fagarbeidere kjemper om lukrative lærlingplasser i Nordsjøen. Blant 430 søkere, sikret Torgeir Myrvang seg én av kun fem lærlingplasser på plattform.

- I morges ble jeg faktisk litt sjøsyk, forteller elektrolærling Torgeir Myrvang (18) til bt.no.

Han befinner seg et stykke fra hjembygden Eidfjord, nærmere bestemt på Troll C-plattformen i Nordsjøen.

Det blåser over 40 knop denne dagen. Selv om Troll C holdes på plass av 16 ankere, merkes naturens krefter godt om bord.

- De er lottovinnere

Sjøsyken til tross, for Myrvang var det nettopp det ekstraordinære som fristet da han søkte seg offshore.

- Jeg tenker ikke så mye verken på friperiodene eller pengene. Jeg liker spenningen og følelsen av å være midt i havet. Det er utrolig å jobbe mange kilometer fra land på en liten kork, sier han til bt.no.

De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen

Myrvang tok to år på videregående med elektroteknikk og elenergi, før han søkte seg til Statoils lærlingprogram.

Av 430 søkere, fikk kun Myrvang og ti andre plass. Kun halvparten av disse igjen fikk en stilling offshore. Siden september har Myrvang jobbet på Troll C.

- De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen, sier plattformsjef Kjell A. Forthun.

Trangt nåløye

I disse dager sender Statoil ut lærlingtilbud for neste runde. Av 2192 søkere, får 160 lærlingplass innen totalt ti fagfelt.

- Karakter og fravær er veldig viktig, spesielt det siste. I tillegg ser vi på hva slags deltidsjobb man har hatt, og sjekker referanser, sier Tone Rognstad som er direktør for rekruttering og profilering.

Hun gleder seg over at interessen for lærlingprogrammene bare øker og øker, men skulle gjerne sett at jenteandelen var høyere enn 20 prosent.

Med 468 søkere, topper Hordaland listen over søkere. Deretter følger Rogaland, og de tre nordligste fylkene.

Kan regne med å få jobb

Selv vet ikke beskjedne Torgeir Myrvang helt hvorfor han ble plukket ut, utover at han «nok hadde gode nok karakterer».

Plattformsjef Forthun beskriver ham som en «gromgutt med sunne interesser». Slikt hjelper naturligvis på når du skal bo tett på kolleger i to uker av gangen.

Les også

«Skal vi ha råd til å bli her, må vi finne en oljemann»

Stavanger er blitt for dyrt for mennesker med «vanlige» jobber.

Det kraftige presset i dagens oljemarked gjør at fremtiden ser lys ut for Myrvang og de andre lærlingene. Under læretiden tjener de i snitt 300.000 kroner i året. Lønnen økes gradvis under utdanningen. Ved slutten har lærlingene en årslønn, inkludert sokkeltillegg, på rett over 400.000 kroner.

Etter to og et halvt år i lære kan de fleste regne med å få fast jobb, høy lønn og fortsette med den lukrative turnusen med to uker på jobb, og fire uker fri.

En undersøkelse som Proba Samfunnsanalyse gjorde for OLF i 2009, viser at forpleiningsansatte på sokkelen hadde rundt 600.000 kroner i årsinntekt. Ansatte i oljeserviceselskapene tjente i snitt knappe 750.000 kroner på sokkelen, mens ansatte i operatørbedriftene – som Statoil – fikk rundt 900.000 kroner. Alle tillegg var da tatt med.

Hjemme best

Gjennom Statoils lærlingprogram får hver lærling tildelt en fadder. I tillegg vil vært fagområde også ha en fagansvarlig på plattformen.

Torgeir Myrvangs arbeidsdag starter med morgenmøte klokken 07.00.

- Da går vi gjennom hvor mye olje og gass som er produsert, og hvilke jobber som må utføres.

Gjennom dagen følges Myrvang av sin fadder, Lars Ivar Øie. Lærlingen får stadig mer ansvar, og får nå gjøre enkle arbeidsoppgaver på egen hånd. Når arbeidsdagen er slutt i syvtiden, bruker han tid på trening og kino. I likhet med de fleste andre oljearbeidere er han ute på jobb i to uker, før han har fire uker fri.

Ifølge Myrvang er det mange i hjembygden Eidfjord som jobber i Nordsjøen. Selv bruker han fritiden til å hjelpe faren, som også er elektriker.

- Det er greit å kunne jobbe offshore og bo hjemme. Jeg liker meg best i den lille bygden min, sier Myrvang.

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Sokkeleventyret

På tross av oljeselskapene sitt ønske om å flytte arbeidsoppgaver på land, vokser antallet ansatte på sokkelen.

Dette skyldes blant annet økt behov for vedlikehold, og at oljeutvinningen er blitt mer arbeidskrevende.

Fra 1996 til 2010 er sysselsettingen på flytende innretninger mer enn doblet – fra litt over 3000 til rundt 7500 årsverk.

Også på faste installasjoner har sysselsettingen økt – fra rundt 13.000 til 18.000 årsverk.

Her er veien til en jobb på sokkelen:

Fagarbeidere:

Oljeindustrien tar inn en rekke fagutdannede som lærlinger. Slik kommer du inn:

Videregående skole, ulike studieretninger innen yrkesfag. De som for eksempel vil bli brønnoperatører tar Teknikk og industriell produksjon første året på videregående skole og brønnteknikk andre året, før de går ut i to års læretid (med lærlinglønn i læretiden).

I fjor var karaktersnittet for å komme inn på denne utdanningen 4,2 og færre enn hver fjerde søker fikk plass ifølge Opplysningskontoret for oljerelaterte fag.

Utdanning i brønnteknikk skjer på fem skoler i Norge, blant annet i Bergen.

Velger du elektroutdanning, begynner du med elektrofag i første klasse, og for eksempel automatisering eller produksjons og industriteknikk i andre klasse, før du går to år som lærling.

Fagarbeider med videreutdanning:

Med fagbrev kan du bygge videre, og utdanne deg til ingeniør, geolog og andre jobber som krever høyere utdanning. Det kvalifisere deg til flere jobber på sokkelen:

Noen fagbrev gir direkte adgang til noen universitets- eller høyskoler. Ett påbyggingsår etter fagbrev gir generell studiekompetanse. Teknisk fagskole tar to år, og er en selvstendig utdanning – som også gir studiekompetanse for universitet og høyskole.

Universitets- og høyskoleutdanning:

Det er stort behov for ingeniører og andre med høyere utdanning. Veien dit kan å gå via videregående skole, allmennfag:

Velg teoretisk matematikk første år, og realfag i andre og tredje klasse.

Lær mer:

Oljeindustriens Landsforening (OLF) har laget to egne nettside – www.verdensklasse.no og www.utog.no – for deg som vil finne ut mer om hvilken utdanning som leder til hvilke yrker. Her får du detaljert oversikt over hvilke yrker som finnes, hvilke utdanning du må ha for å få jobbene, valgmuligheter for videre utdanning, og kunnskap om hva jobben går ut på.

 

Mest lest økonomi