• Ifølge Norsk Folkehjelp, så driver Ahava sin produksjon av skjønnhetsprodukter i den israelske bosettingen Mitzpe Shalem og selskapet eies også av bosetterne.

    FOTO: skjermdump ahava.com

Vita boikotter Ahava

Vita ønsker ikke å handle med varer fra okkuperte områder på Vestbredden, og slutter derfor å selge skjønnhetsproduktene fra Ahava.

Ahava mister dermed sin viktigste utsalgskanal i Norge. Ifølge Norsk Folkehjelp, så driver Ahava sin produksjon av skjønnhetsprodukter i den israelske bosettingen Mitzpe Shalem og selskapet eies også av bosetterne. Ifølge organisasjonen Who profits, tas det ut råstoffer fra Dødehavet inne på den okkuperte Vestbredden til produksjonen av produktene.

Vil ikke støtte okkupanter

Vitas administrerende direktør Roar Arnstad skriver følgende om beslutningen som ble tatt på fredag:

 «Vi anser det som problematisk å kjøpe varer fra okkupert område fra 1967-krigen og vil fra dags dato ikke kjøpe varer fra okkupert område».

Dette begrunner de blant annet med at bosettingen er etablert i strid folkeretten. Og viser til uttalelser fra Den internasjonale domstolen i Haag, FN og det norske utenriksdepartementet. De viser også til at Initiativ for etisk handel oppfordrer til en slik boikott.

Videre skriver Arnstad: «Varer fra Ahava vil ikke kjøpes mer og VITA vil kun gjennomføre sluttsalg av allerede innkjøpte varer som er i butikk. Det vil ikke gjennomføres noen nye innkjøp av Ahava eller andre potensielle varer fra okkupert område fra 1967-krigen i fremtiden.»

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har vært pådrivere for å få kosmetikkjeden til å boikotte produktet.

Får skryt

- Vi vil gi masse skryt til Vita for at de går foran og tar stilling til et så viktig spørsmål. Disse bosettingene er i strid med folkeretten. Jeg håper langt flere i norsk næringsliv vil følge Vitas eksempel og ta ansvar. De viser vei i norsk utenrikspolitikk, sier Norsk folkehjelps generalsekretær Liv Tørres.

Ifølge henne, er det svært mange norske bedrifter som importerer fra okkuperte områder.

- Selv om regjeringen har fordømt bosettingene og at utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt at disse bosettingene er det største hinderet for fred i området, så har ikke Regjeringen kommet med noen direkte oppfordring til boikott av handel med de okkuperte områdene. Det er på høy tid at Regjeringen tydeliggjør hvordan næringslivet bør agere, sier Tørres.

Stein Guldbrandsen, seksjonsleder i Fagforbundet er også glad for at Ahava-produktene skal ut Vitas butikkhyller.

- Dette viser at vi kan oppnå resultater i arbeidet med å gjøre okkupasjonen mindre lønnsom for Israel. Vi håper at andre butikker vil følge etter Vita og at forbrukere og aktivister fortsetter å sette foten ned for produkter fra bosettingene, sier han til frifagbevegelse.no.

Imot boikott

Den israelske ambassaden i Oslo beklager Vitas vedtak.

- Vi tror at den eneste måten å løse den vonde konflikten mellom israelere og palestinere på er gjennom direkte forhandlinger og dialog mellom partene. Boikott vil her være kontraproduktivt, sier presse- og informasjonsansvarlig Hildegunn Hansen til den kristne avisen Dagen.

I forbindelse med en annen sak om boikott av produktene i USA hevder Ahava til Jerusalem Post at produksjonen av Ahava-produktene ikke foregår på okkupert område.

- Mineralene er hentet ut fra den israelske delen av Dødehavet, som ikke er omdiskutert internasjonalt, skriver de i en pressemelding.

Skjønnhetsprodusenten sier videre at fabrikken er lokalisert i en lovlig bosetting.

Ahava Norge ønsker ikke å kommentere saken:

- Vi har hatt et godt samarbeid med Vita i alle år og kommenterer ikke denne saken videre, sier Yngvar W. Andersen i en e-post.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Mest lest økonomi