• Dagbladet har nylig lansert en applikasjon til iPhone.

I dag sjekker vennene dine ligningen din

Etter at ligningstallene ble sluppet i natt, kan facebookvennene dine automatisk få listet opp din inntekt, formue og skatt, og presentere resultatet for alle sine venner.

Søk i skattelistene her.

Ny teknologi betyr at du ikke lenger trenger å søke aktivt etter venner og naboers inntekt, formue og skatt når skattelistene i dag legges frem.

Dagbladet har nylig lansert en applikasjon til mobiltelefonen iPhone. Etter å ha betalt 17 kroner og lastet ned denne lille programvaresnutten, oppdateres alle kontaktpersonene dine med ligningstallene. Også Facebookvennene dine blir listet opp med inntekt, formue og skatt. Her kan du også sammenligne inntektene til vennene dine.

Nettavisen lanserte en tilsvarende applikasjon for Facebook i fjor.

Forutsetningen for at både iPhone og Facebook kan synkronisere sine opplysninger med ligningen, er at navnene er riktig skrevet. Det har ført til at enkelte Facebook-brukere har gjort små endringer i navnene sine for å unngå å få sine skattedata lagt ut på vennelister.

– Vi registrerer at mediene stadig utvikler nye tjenester når det gjelder bruk av skattelistene. Skatteetaten følger opp Stortingets beslutning om offentliggjøring av listene, også når det gjelder publisering av skattelistene i mediene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skattedirektoratet.


Les også:

  • Matbaronene:

Fødselsdato og Iam.no

I Datatilsynet ser man sterkt kritisk på utviklingen, men kan ingenting gjøre slik lovverket er nå.

– Vi vil tro dette ligger innenfor redaktøransvaret. Men politikerne må begynne å se konsekvensen av de åpne skattelistene. Nå bare dyttes nye applikasjoner opp i ansiktet på deg. Dette har ikke noe med kontroll av at skattesystemet fungerer å gjøre, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Forbrukerne reagerer kraftig på at dataregistrere kobles og gjøres enkelt tilgjengelig på nett. Tidligere i år forsøkte Eniro å legge ut fødselsdato på alle sine telefonabonnenter. Etter at mange slettet hele sin oppføring i telefonkatalogen, måtte Eniro ta bort fødselsdatoen.

Den nye søketjenesten Iam.no som ble lansert i september i år, har også møtt massiv motstand.

Tjenesten sammenkobler opplysninger om deg som allerede ligger ute på nettet. På denne måten får man samlet både adresse, telefonnummer, styreverv og ligningstall. Tjenesten har ført til en storm av protester.

Søker på venner

Undersøkelser viser at du og jeg i bare liten grad sjekker opp de mektige i samfunnet. De aller fleste sjekker seg selv, familie, venner og naboer.

På Aftenposten.no er det siden fjorårets lister ble sluppet registrert 12 millioner såkalte sidevisninger i forbindelse med skattesøk.

Den enkeltpersonen det er søkt mest på har fått 33.000 søk. Vedkommende er en 43 år gammel helt vanlig mann på Sør-Vestlandet.

Han forteller at han rett og slett ble utsatt for en practical joke av vennegjengen. Det samme har trolig skjedd med nummer 2 og 3, som også er søkt mer på enn den mer kjente fjerdemann på listen, Kjell Inge Røkke.

Les også:

Siste fra Innland

Mest lest økonomi