• - Kanskje må privatbilistene akseptere rasjonering, sier streikeleder for losene i Oslofjorden.

    FOTO: SCANPIX

Om få dager kan bensinstasjoner gå tomme for bensin

Snart er det tomt for bensin på lagrene på Sjursøya i Oslo. Da går det kun dager før det blir tomt for bensin ved enkelte bensinstasjoner.

-  Publikum vil merke mer når vi trapper opp streiken. Det er helt klart, sier Arne Johannessen, Unios forhandlingsleder.

-  Dette vil bli merkbart. Når uttaket øker, blir det vanskelig å skjerme tredjepart, selv om det er noe vi legger vekt på, sier Klemet Rønning-Aaby, daglig leder i LO Kommune.

Natt til torsdag sist uke brøt forhandlingene mellom stat og kommune sammen. Sist uke ble 25 000-30 000 mennesker tatt ut i streik. I dag trappes streiken opp.

Drivstoffmangel

Alle losene som jobber i Oslofjorden streiker. Det betyr at ingen lospliktige båter som skal inn til havner i hovedstaden eller resten av Oslofjorden kommer inn. Foruten cruisebåtene er det også andre båter som hverken kommer inn eller ut. Blant annet tankfartøyer. Det kan bety mangel på drivstoff.

-  Jeg vil utfordre Justisdepartementet til å iverksette beredskapstiltak slik at en sikrer at de som trenger drivstoff, får det, og kanskje må privatbilistene akseptere rasjonering, sier Esben Glad, streikeleder for losene i Oslofjorden.

Norsk Petroleumsinstitutt følger losstreiken, og mener at man på deler av Østlandet kan få problemer med å forsyne bensin fra midten eller slutten av uken. Bensinstasjonene vil da begynne å gå tomme, avhengig av hvor mye bensin de har på lager. For noen vil det kun ta et par dager.

Kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell sier at de følger nøye med på situasjonen.

- Det er ikke helt tomt, men en opptrapping vil påvirke drivstoffsituasjonen. Vi anbefaler folk å kjøre drivstofføkonomisk, og jobber med alternative forsyningslinjer, sier Aasheim.

Losstreiken rammer også skipstrafikken til og fra Kårstø og Mongstad. Stanser denne skipstrafikken opp, vil deler av olje- og gassproduksjonen i Nordsjøen måtte stenges, melder Stavanger Aftenblad.

Skoler/barnehager/helsestasjoner

Når Fagforbundet trapper opp streiken fra i dag med 14 700 arbeidstagere, vil det merkes i alle kommuner og fylkeskommuner i hele landet. Eneste unntak er Oslo, som gjenopptar meglingen i dag.

Utdanningsdirektoratet anbefaler foreldre med barn i barnehager som blir berørt av streiken, om å ta kontakt med sin barnehage for nærmere informasjon.

Foreldre med barn i streikende skoler og barnehager, må selv finne løsninger for hvem som skal ta seg av barna.

Parkeringsvakter/renovasjon

Fagforbundet tar også ut renovasjonsarbeidere og parkeringsvakter. Det ble spesielt tydelig i Trondheim i helgen. På området Marinen fløt det med søppel etter at nesten alle ved Trondheim bydrift, som har ansvaret for å holde byen ren, ble tatt ut i streik.

Kommende uke kan også streiken ramme hentingen av husholdningsavfall.

Over nesten hele landet er også parkeringsvakter tatt ut i streik. Men flere steder er ikke alle betjentene tatt ut. Dermed kan man fortsatt risikere parkeringsgebyr.

Politiet

Fra i morgen av tar Unio ut nye medlemmer i streik, og blant annet gjelder dette 200 ansatte i politiet. Skal du ut og reise, er det lurt å sjekke at passet allerede er i orden.

-  Vi tar ut Politiets utlendingsenhet fra i morgen, sier Arne Johannessen.

Hvordan rammer streiken beredskapen?

- Vi har et balansert uttak. Etter vårt syn har vi ikke rammet noen funksjoner som gir grunnlag for å snakke om tvungen lønnsnemnd. Ellers går dette naturligvis utover både etterforskning og antall ordensoppdrag, sier Johannessen.

Meteorologisk institutt

Da streiken brøt ut sist torsdag, falt deler av værmeldingen for Vestlandet bort. Ved en opptrapping onsdag, vil 106 ansatte på Meteorologisk institutt bli tatt ut i streik. Dermed kan det bli vanskelig å orientere seg værmessig også i andre deler av landet.

Avlyste eksamener

Ansatte ved skoler, universiteter og høyskoler er tatt ut i streik. Det kan få konsekvenser for eksamensavleggingen til flere skoleelever og studenter.

Utdanningsdirektoratet ber elever og foreldre som blir berørt av streiken om å ta kontakt med sin skole for nærmere informasjon.

Privatister må kontakte sitt privatistkontor eller den skolen der de er oppmeldt for nærmere informasjon.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Opptrapping

LO kommune

Fagforbundet - 24 228 fra 29. mai

Skolenes landsforbund - 352 fra 30. mai

FO - 211 fra 30. mai

LO & IT Forbundet - 12 fra 30. mai

Musikernes fellesorganisasjon - 65 fra 30. mai

LO Stat - 4670 fra 30. mai

YS stat - 1900 fra 30. mai

YS kommune - 911 fra 31. mai

Unio stat og kommune - 16 000 fra onsdag 30. mai.

Disse streiker

Lærere og førskolelærere er to grupper som er tatt ut i streik. Unio har foreløpig ut 8500 ansatte ved 459 virksomheter. Trapper opp i morgen.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

Også flere sykehjem og hjemmetjenester er tatt ut.

Departementer, direktorater og offentlige etater er også rammet.

Streiken førte også til at eksamener ble avlyst da ansatte ved høyskoler og universiteter ble tatt ut.

Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik. Foreløpig er 42 loser tatt ut i streik.

Meteorologisk institutts avdelinger på Vestlandet og Trøndelag er også tatt ut i streik. I nyhetssendingen med påfølgende værmelding 24. mai fikk derfor ikke NRKs seere værmelding for Vestlandet eller Trøndelag.

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten.

300 politifolk er foreløpig tatt ut i streik i Oslo.

Kriminalomsorgen er også tatt ut, og ved Bjørgvin fengsel blir 54 fanger sluppet ut på permisjon eller får komme ut før tiden.

Streiken

Meglingen for ca. 600 000 ansatte i stat og kommune brøt sammen natt til torsdag. De kommunalt ansatte fikk aldri et konkret tilbud under meglingen.

Streiken er historisk - det er første gang på 28 år de statsansatte streiker. Foreløpig er mellom 25 000 og 30 000 arbeidstagere tatt ut, men fra denne uken er 50 000 varslet ut i streik.

Oslo er eget tariffområde, og er fremdeles i forhandlinger. Meglingen gjenopptas i dag.

Mest lest økonomi

Siste nytt