• FOTO: Morten Holm / Scanpix

Over 50.000 nye jobber i fjor

Sysselsettingen steg og ledigheten sank i desember. Gjennom 2011 ble det skapt 53.000 nye jobber.

Ledigheten sank fra 3,4 prosent i november til 3,3 prosent i desember i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU). Tallene ble lagt frem onsdag formiddag.

Med desember inne i tallrekkene er det mulig å gjøre opp status for 2011. Fra desember 2010 til desember 2011 steg sysselsettingen med  53.000 personer.

Det er betydelig bedre enn de to foregående årene. I året frem til desember 2010 ble det skapt bare 13.000 nye jobber. Gjennom 2009 sank antallet jobber.

Veksten i sysselsettingen gjennom 2011 er på meget solide 2,1 prosent.

Men flere jobber førte til at flere vil ha jobb, slik at ledigheten bare falt litt gjennom 2011.

«AKU-tallene viser at utviklingen i det norske arbeidsmarkedet fortsatt er solid», skriver meglerhuset DNB Markets i en kommentar til desember-tallene.

Flere som meldte seg

Det ble skapt 9000 nye jobber fra november til desember, når det korrigeres for sesongvariasjoner.

Samtidig var det flere som meldte seg i arbeidsmarkedet, slik at ledigheten bare gikk ned med 2000 personer. Det er nå 87.000  ledige, ifølge AKU-tallene.

«Gitt det sterke arbeidsmarkedet i Norge og signalene fra  sentralbanksjef Olsens årstale forrige uke (der han antyder at å bringe prisveksten tilbake til målet ikke lenger har topp prioritet), venter vi ikke kutt i styringsrenten i mars», skriver Handelsbanken Markets i  en kommentar til AKU-tallene.

I Sverige økte ledigheten til 8 prosent i januar. Ifølge DNB Markets sank sysselsettingen i Sverige for første gang siden mars 2010.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi

Siste nytt