• Paul-Chr. Rieber trekker seg med umiddelbar virkning.

    FOTO: ARKIVMORTEN F. HOLM/SCANPIX

Rieber trekker seg som NHO-president

Går av etter fiskeolje-tabbe.

- På bakgrunn av det betydelige mediefokuset som forholdene rundt import av fiskeolje til GC Rieber Oils AS har skapt, har jeg av hensyn til NHO, besluttet å trekke meg fra vervet som president med umiddelbar virkning, sier Paul-Chr. Rieber i en pressemelding lørdag.

Riebers selskap GC Rieber Oils risikerer en regning i hundremillionersklassen etter at selskapet først har feilkodet fiskeolje som ble importert fra Marokko og Vest-Sahara og samtidig glemte å søke om tollavgiftsfritak hos Statens landbruksforvaltning.

Greenpeace Norge har anmeldt saken. Leder i Greenpeace i Norge Truls Gulowsen har også tatt til orde for at feilkodingen bør resultere i fengselstraff for de ansvarlige.

- Det er ikke riktig at vårt selskap, og min rolle som styreleder i selskapet, skal ta så stor plass som det nå gjør på bekostning av de mange viktige saker innen næringspolitikk og arbeidsliv som NHO arbeider med. Det blir også krevende å utøve rollen som president på en forsvarlig måte på vegne av medlemmene med det mediefokuset som nå er etablert, sier Rieber.

Import av fiskeolje er normalt tollfritt både til menneskelig bruk og til fôr i oppdrettsnæringen, men man må søke om fritak dersom oljen skal brukes i fiskefôr.

- Beslutningen er tatt ut fra en helhetsvurdering av hva jeg mener tjener medlemmene samlet sett på kort og lengre sikt. Jeg vil nå fokusere på å få avklart forholdene i egen bedrift i dialog med de offentlige myndigheter, sier Rieber.

Visepresident Kristin Skogen Lund overtar ansvaret som president fra i dag og frem til organisasjonens generalforsamling 8. juni.

- Det er beklagelig at vi er i en situasjon der Paul-Chr. Rieber har sett det som nødvendig å gå av som NHOs president. Jeg vil takke ham for stort engasjement og meget god innsats for NHO i de to årene han har vært president, sier hun.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier det står stor respekt av Paul-Chr. Riebers beslutning.

- Dette viser at han setter NHOs interesser foran sine egne. Han har håndtert dette på en rask og profesjonell måte og tatt konsekvensen av at saken kunne ha skadet NHO, sier Sanner til NTB

Riebers selskap risikerer en tollregning på 3750 kroner tonnet for oljen som er brukt til fôr. Rieber sier hans undersøkelser hittil viser at den feilkodede oljemengden de siste tre årene utgjør 40.000 tonn, som uten fritak ville gitt et tollkrav på 150 millioner kroner .

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Rieber-saken

*Toll- og avgiftsdirektoratet har avdekket at GC Rieber Oil AS har importert fiskeolje under feil kode og dermed sluppet å betale flere hundre millioner kroner i avgift til staten. *Selskapet har fortollet fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko til bruk i menneskeføde – som er tollfri – mens den i virkeligheten har blitt brukt som fiskefôr – som koster 3,75 kroner per kilo i toll. *Selskapet risikerer både politianmeldelse og straff. *NHO-president Paul-Christian Rieber har siden 1990 vært styreleder i GC Rieber AS. *GC Rieber er et familieeid Bergen-basert selskap som omfatter blant annet shipping, marine oljer, salt, skinn og eiendom. *Selskapet fikk massiv kritikk fra flere hold da det ble kjent at selskapet hadde importert fiskeolje fra det okkuperte territoriet Vest-Sahara. Norske myndigheter fraråder handel med Vest-Sahara. *I april varslet selskapet at det stoppet innkjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko. Årsaken ble oppgitt til å være at deres største kunde ikke lenger ville ha den omstridte oljen. Kilde: NTB

Mest lest økonomi

Siste nytt