Slik finner du den billigste strømmen

Nettjenester hjelper deg å finne den billigste el-leverandøren.

Gratistjenesten Minstrøm.no sender deg som strømkunde ut på anbud, og garanterer at «vi flytter deg til billigste strømleverandør» blant anbudsgiverne.

Men lønner det seg å bruke slike tjenester?

Hemmelig deltagerliste.

Aftenpostens strømbarometer viser at det på langt nær er sikkert at du sparer 600 kroner pr. år på å bytte til den billigste strømleverandøren – det kommer helt an på hva slags strømavtale du har i dag. Minstrøm.no tar betalt fra strømleverandørene for hver nye kunde de sluser over til leverandøren. Langt fra alle landets strømleverandører ønsker derfor å delta i anbudskonkurransen. Dermed kan du som strømkunde ende opp med en leverandør som ikke er landets billigste.

–Hvilke strømleverandører er med blant Minstrøms anbudsleverandører?

–Tjenesten er åpen for alle landsdekkende tilbydere. Så det er opp til hver enkelt leverandør om den ønsker å konkurrere om brukerne på pris, sier Thomas Granhaug, daglig leder i Minstrøm.no.

Dyrt og variabelt.

Minstrøm.no formidler kun variabel strømpris. Det er velkjent at spotpris over tid er den billigste strømavtalen.

–Hvorfor velger Minstrøm variabel strømpris, når alle undersøkelser viser at spotpris er billigst?

–Minstrøm er en ny tjeneste, og foreløpig formidler den kun tilbud om variabel strømpris. Men vi ønsker å utvide tjenesten til også å omfatte andre kraftprodukter, deriblant spotpris, sier Granhaug.

–Kan Minstrøm garantere at man får en bedre deal gjennom Minstrøms anbudsopplegg enn dersom man selv bare går til en vanlig strømkalkulator og bytter leverandør?

–Nei, og det hevder vi heller ikke, sier Granhaug.

Forbrukerombudet advarer mot å gi fra seg kontrollen til slike nettsteder:

–Slike tjenester var ganske populære for 5-6 år siden. Det vi sa den gang, var at vi anbefalte alle forbrukere å gjøre jobben med å finne det beste tilbudet selv ved å bruke prisoversikten fra Konkurransetilsynet. Å gi fra seg kontrollen i valg av strømleverandør, er ikke noe vi anbefaler, tvert imot, sier Frode Elton Haug, seksjonssjef i Forbrukerombudet.

–Ombudet har helt rett i at forbrukerne er best tjent med selv å gjøre jobben med å finne det beste tilbudet. Men at størstedelen av befolkningen fortsatt er kunder hos de største og dyreste leverandørene, beviser at svært få nordmenn bruker prisoversikten aktivt. Tjenester som Minstrøm er derfor viktig for å bevisstgjøre forbrukerne om at det finnes langt billigere alternativer.

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi

Siste nytt