• Erik Sjöqvist er i solid form før morgendagens stafett. I år løper han for arbeidsgiveren Visma, ikke med Petter Stordalen.

    FOTO: ALLE JON HAUGE

Stordalens lag kjøpte seg stafettseier

Han er 18 ganger svensk mester, har deltatt i to friidretts-VM og ble nummer åtte i EM på 3000-meter. Så fikk Erik Sjöqvist betalt for å vinne Holmenkollstafetten med milliardær Petter Stordalen.

Stafettarrangør Tjalve har sett seg nødt til å stramme kraftig inn på reglene etter årelang bruk av triks i den beinharde kampen om å vinne gruppen «B1 Bedrift Menn» i årets største norske idrettsarrangement.

I dag kan Aftenposten fortelle at svenske eliteløpere fikk betalt for at drømmelaget «Choice Dreamteam», med Petter Stordalen som frontfigur, skulle vinne i fjor.

–Det er interessant at prestisjen betyr så voldsomt mye, sier stafettsjef og Tjalves daglige leder, Svein Lilleberg.

«Jeg fikk en liten slant» Erik Sjöqvist

Borte vekk.

I morgen bryter konkurransen løs igjen. Nesten 30000 deltagere fordelt på mer enn 1900 lag skal i aksjon, det høyeste antall lag siden 1996.

Men Stordalens Choice stiller ikke lenger i bedriftsklassen.

Fjorårets vinneroppskrift er havnet i strid med reglene.

–Jeg fikk en liten slant, sier Erik Sjöqvist.

Til Aftenposten avslører toppløperen med 18 svenske mesterskap og en fjerdeplass i terreng-EM på samvittigheten at han var en av fem raske svensker som ble hyret inn for å sikre seier sammen med Stordalen og hans høytflyvende drømmegjeng i fjor.

–Han ville vel ha et bra lag, sier svensken.

Vant klart.

Det gikk som bestilt. «Choice Dreamteam» vant med ett minutt og ti sekunder. Men revisjonsselskapet Ernst & Young, som havnet på den forsmedelige fjerdeplassen, mente milliardærens lag jukset.

–Choice var knapt kommet i mål før det ble protestert, sier Lilleberg.

Først ble Stordalens lag disket. Så fikk han seieren tilbake. Norges bedriftsidrettsforbunds regler, som gjaldt for bedriftsklassen, er nemlig uklare. Derfor er reglementet vraket til årets arrangement.

–I overkant.

«Usportslig», kalte Choice-eieren klagen.

Overfor Dagbladet slo han fast at i gjennomsnitt var bare en av 10 løpere på de 12 Choice-lagene «ikke fast ansatt hos oss». Han innrømmet likevel at laget var toppet med de beste løperne han kjente, blant dem spreke bankkontakter som Stordalen har jobbet med i flere år, ifølge avisen.

–Kravet er at man skal være tilknyttet hotellkjeden. Kjæresten min løp for et av lagene, vi to vekslet stafettpinne. Tja, kjæreste med sjefen, det er kanskje litt i overkant, men ingen klaget på det laget fordi det ikke vant, slik Choice Dreamteam gjorde, sa Stordalen.

–Skulle fikse.

Men Sjöqvist har aldri jobbet for den norske hotellmilliardæren.

–Det er en nordmann jeg kjenner som også er løper, som Stordalen kontaktet. Denne nordmannen skulle fikse og se om det fantes noen bra løpere som kunne være med, sier han.

Akkurat hvor mye de svenske heltene fikk betalt, vil ikke Sjöqvist røpe. Men etter det Aftenposten erfarer, skal det være snakk om noen tusen kroner pr. løper.

–Man får en liten slant for tjenesten. Og så er det en morsom bankett og middag på kvelden som man får være med på, sier Sjöqvist.

«Lex Stordalen».

Etter at reglene nå er endret, stiller ikke Choice med ett eneste lag i bedriftsklassen. Stafettarrangør Tjalve har bedt om deltagerlister i forkant av morgendagens enorme idrettsarrangement, og krever at ingen aktive idrettsutøvere under 30 år stiller i bedriftsklasse 1. Regelendringen har fått mange tidligere topplag til å hoppe av karusellen. De – og Choice – er nå påmeldt i åpen klasse, som er gått fra en håndfull lag i fjor til nærmere 100 i år.

Dermed blir det vanskelig å kjøpe inn svenske løpemestere til å gi bedriften et sprekt ansikt i prestisjeklasse «Menn bedrift 1».

–Det er det som er hensikten. Bare det at vi ba om å få deltagerlister ser ut til å virke, sier Lilleberg. Han takker likevel den spreke milliardær Stordalen for oppmerksomheten han har skapt rundt stafetten.

–Han er hjertelig velkommen til å løpe igjen.

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Holmenkollstafetten

Norges største idrettsarrangement i antall påmeldte. Har pågått siden 1923 og arrangeres av idrettsklubben Tjalve. Stafetten er fordelt på 15 etapper med start og mål inne på Bislett stadion og går over cirka 18 kilometer. Stafetten er åpen for alle, så vel profesjonelle som bedriftsklasser. Kilde: Wikipedia

Flere bilder

Tjalve-leder Svein Lilleberg slår ned på tyvtriks, men er glad for den oppmerksomhet Petter Stordalen har skapt rundt Holmenkollstafetten. FOTO: Hauge Jon

Erik Sjöqvist FOTO: Hauge Jon

Mest lest økonomi

Siste nytt