• - Det er på høy tid å rydde opp i dette, det er noe alle som importerer varer til Norge sliter med, mener kranutleier Rolf Andersen.

    FOTO: KLAUS ERIKSEN/ANLEGG&TRANSPORT

Tar pant i huset for hver momsregning

Hver gang kranhandler Rolf Andersen skal leie ut en utenlandsk kran, må huset settes i pant.

- Det går greit så lenge huset mitt er verdt mer enn det som importmomsen utgjør. Jeg løper i banken, tar opp lån på min private bolig for at firmaet mitt skal kunne betale denne importmomsen, sier Rolf Andersen, som eier og driver Roland Maskin AS i Bergen.

Problemet hans er dette: Når maskiner bringes hit til landet for å gjøre en jobb, skal det betales importmoms til tollvesenet ved ankomst. Pengene betales tilbake fra Skatt Vest, men først etter én til tre måneder. I mellomtiden må næringsdrivende som Andersen skaffe til veie millionbeløp.

- Jeg fikk forespørsel for ikke så lenge siden på en kran som hadde en verdi på rundt 70 millioner kroner. Det blir mye moms, mer enn huset mitt er verdt, sukker han.

Lang kamp

Andersen har ført en lang kamp mot momsfellen. Men problemet lar seg ikke løse.

- Jeg har forsøkt mange ganger å unngå dette. Jeg har snakket med Skatt Vest og fortalt at nå skal jeg ta inn en kran. Jeg vet og dere vet at jeg skal ha de pengene tilbake fra dere. Kan dere gjøre en avtale med tollvesenet om at jeg slipper å betale inn pengene? Nei, svarer de, vi samarbeider ikke. Det er tette skott mellom tollkassereren og Skatt Vest. Jeg har stilt samme spørsmål til tollen: Vi har ikke noe samarbeid med Skatt Vest, svarer de. Jeg finner det veldig underlig.

I 15 år har han kjempet mot momsen, som fort fører til at han må gi opp oppdrag og heller la større, utenlandske firmaer ta fortjenesten med seg ut av Norge.

Svensk støtte

Nå kan det se ut til at Andersen får svensk støtte i kampen mot momsregimet. For også i Sverige skaper importmomsen hodebry for små– og mellomstore bedrifter.

Onsdag skrev Aftenposten om den svenske handelsministeren Ewa Björlings Oslo-besøk, der hun kritiserte det norske toll- og avgiftssystemet. Hun er også opptatt av importmomsen.

- Det gjør at små foretak ikke har råd til å legge inn anbud, fordi man er tvunget til å betale inn moms på forskudd på byggemaskinen sin på 25 prosent. Det er synd, sier hun.

«Meningsløst»

Også Sverige har en slik momsordning for maskiner som er i landet en kort periode, men dette rammer bare land som er utenfor EU. Det sier administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet.

- Man har nøyaktig de samme utfordringene på svensk side. All import av varer blir utsatt for dette, en importmoms som må betales – selv om varen ikke er solgt eller skal leveres tilbake. Innad i EU er jo ikke dette et problem, men de har problemer med Norge, fordi vi er utenfor EU.

Vi er et ikke-EU-land i dette regelregimet. Innad i EU sklir dette veldig greit, sier Bolstad.

Må ryddes opp i- Det er på høy tid å rydde opp i dette, det er noe alle som importerer varer til Norge sliter med. Man må forskuttere denne merverdiavgiften og få den tilbake etter noen uker. Det er en helt meningsløs pengeflytting som bare påfører både næringslivet kostnader, men også det offentlige selv som må håndtere disse pengene inn og ut av statskassen.

Da kampen mot pengeflyttingen begynte, i 2004, beregnet Bedriftsforbundet besparelsen ved å fjerne regelen til 330 millioner kroner, hvorav 100 millioner var besparelser på statens hånd – og resten for næringslivet.

For kranutleier Andersen i Bergen, kan momskampen vare langt inn i pensjonsalderen.

- Jeg er veldig glad for at jeg er kommet opp i årene. Det er lettere å få penger i form av pensjon enn det er å få lov til å være med å bidra i skatt, sier han.

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi