• Det ble fort snakk om ski-VM da Russlands visestatsminister Viktor Zubkov (i midten) møtte statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og nærings- og handelsminister Trond Giske (t.h.) på Statsministerens kontor i går. Dagn før var Zubkov i Holmenkollen og så to landsmenn ta sølv og bronse bak Petter Northug jr.

    FOTO: DAN PETTER NEEGAARD

Vennskap som skal bli gull verd

Visestatsminister Viktor Zubkov mener forholdet til Norge aldri har vært bedre. Men handelen er fortsatt beskjeden. Det ønsker Norge å gjøre noe med.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) knepper knappen i dressjakken og retter på slipsknuten før Viktor Zubkov, Russlands visestatsminister, kommer inn.

Dagen etter at Petter Northug har knust to russere i spurten i ski-VM i Holmenkollen, åpner Stoltenberg diplomatisk.

- Jeg vil gratulere deg med gode russiske resultater på 30 kilometeren, sier han, og smiler.

- Det er jo jeg som skal gratulere først. Det var jo dere som vant, svarer Zubkov, som så innspurten fra tribunen søndag.

Før han selvsikkert legger til: - Jeg pratet med løperne, og de har lovet å vinne stafetten.

Samarbeid.

Og det er ikke bare seierspaller Norge og Russland deler om dagen. Etter et 20 minutters møte i går, hvor statsministeren serverte kaffe og sjokolade, la Zubkov smørsiden til.

- 2010 har vært det mest vellykkede året noen gang mellom Norge og Russland. Det har vært et gjennombruddsår. Nå skal vi jobbe sammen så samarbeidet blir enda bedre, sier han.

Og etter at blant annet norsk næringsliv har etterspurt en mer strategisk satsing mot Russland, vil Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) nå skape en ny Russland-strategi skal bedre samarbeidet med giganten i øst. Målet er:

De økonomiske forbindelsene skal med andre ord sikres og handelen økes innenfor viktige områder som energi, miljø og fiske.

- Russland er et viktig land for Norge, og vi håper på mer handel og flere investeringer, sier Stoltenberg. Han håper også at ratifiseringen av delelinjeavtalen vil kunne gi grunnlag for mer samarbeid på energifeltet.

Begrenset

Arild Moe, Russland-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, er enig i at det politiske forholdet mellom Norge og Russland er veldig godt. Samtidig mener han det er begrenset hvor mye gevinst som ligger i en ny Russland-strategi, spesielt innenfor store kapitaltunge sektorer som olje, gass og energi,

- Det er lange og tunge prosesser hvor det ikke er forholdet til Norge som er avgjørende. For eksempel virker det ikke som russerne har hastverk med å sette i gang virksomhet i det tidligere omstridte området i Barentshavet, sier Moe.

Han mener likevel det er fornuftig av Regjeringen å sette inn en Russland-offensiv nå.

- Utgangspunktet er det beste, men det beste er ikke alltid godt nok fordi det er på andre arenaer rammebetingelsene bestemmes, sier han. Han beskriver det økonomiske samkvemmet mellom Norge og Russland som «begrenset», men tror det kan øke i årene som kommer.

- Spesielt innenfor miljø- og energisparingsteknologi, hvor den politiske interessen stor, kan norske selskaper lykkes, sier han.

Den russiske delegasjonen stilte mannsterke med flere viseministere fra de viktigste russiske departementene under det fjerde møtet i den norsk-russisk regjeringskommisjon i går. Og det er kanskje ikke så rart.

De siste årene er samarbeidet mellom Norge og Russland utvidet. Gjennom EFTA er Norge i forhandlinger om en handelsavtale med Russland, delelinjeavtalen i Barentshavet skal snart ratifiseres i begge land og landene samarbeider om gassfeltet Stockman på russisk side. Nå vil Regjeringen løfte samarbeidet med Russland til nye høyder.

- Det er viktig å bruke det gode samarbeidet vi har til å utvikle både det næringsmessige- og økonomiske samarbeidet. Vi ønsker at flere norske bedrifter skal lykkes i Russland, at det skal komme flere investeringer fra Russland i Norge og at handelen skal fungere. Den nye strategien er en anledning til å samle innsatsen og initiativene fra Norge mot Russland, sier Trond Giske.

Vil åpne Murmansk for HurtigrutenBlant de prioriterte målene for det norsk-russiske arbeidet fremover er å bistå Hurtigruten med anløp i havnen i Murmansk. I tillegg jobbes det for visumfrihet for turistgrupper for et begrenset tidsrom.

For kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten, er det liten tvil om hva som er viktigst på kort sikt.

- På kort sikt er det visum. Det er et hinder i dag. Vi har russiske gjester, men det er mer komplisert enn nødvendig å reise til Norge. Nordvest-Russland er etter hvert et stort befolkningsområde som er interessant for oss med utgangspunkt i rundturer fra Kirkenes.

Norum sier derimot det ikke er mulig innenfor dagens ordninger å forlenge den vanlige hurtigruteruten til Murmansk.

Da trengs enten flere skip, eller færre anløp langs norskekysten.

- Men vi ser på Murmansk som interessant for våre andre forretningsområder, som explorercruise, sier han.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Norge i Russland

Samhandelen mellom Norge og Russland utgjorde i 2010 i underkant av 17 milliarder kroner. Sjømat er vår største eksportvare og Russland er et av norges viktigste marked fisk og sjømat. Rundt 70 norske bedrifter er representert med en eller annen form for tilstedeværelse i det russiske markedet. Kilde: regjeringen.no

Russland-møter

Det fjerde møtet i den norsk-russiske regjeringskommisjon avholdes i Norge i disse dager. Russlands første visestatsminister Viktor Zubkov er formann sammen med Trond Giske. På gårsdagens møte ble det blant annet undertegnet erklæringer om modernisering, grensenært samarbeid og en avtale om grensepasseringsstedet Storskog-Borisgleb.

Mest lest økonomi

Siste nytt