• Her er enkelte av medlemmene i gjeldsreduksjonskomiteen samlet under et møte i september. F.v. Jeb Hensarling, Patty Murray, Jon Kyl, Max Baucus, Rob Portman og John Kerry

    FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/AP/SCANPIX

USAs politikere blir neppe enige om spareplan

Fakta om superkomiteen

Ett av de mest ambisiøse forsøkene på å få kontroll over USAs statsgjeld noensinne.

Nedsatt av Demokratene og Republikanerne i Kongressen sommeren 2011 etter at forhandlinger om langsiktige budsjettkutt hadde gått i stå.

På forhånd hadde USAs kredittverdighet blitt nedgradert fra toppnivået AAA av Standard & Poor's.

Målet var å komme fram til en sparepakke som ville gi USA budsjettkutt på 1,2 trillioner dollar i løpet av ti år.

Komitémedlemmene har spist middager og vært på sykkelturer sammen i et forsøk på å skape større tillit på tvers av partiene. Det skulle også gjøre dem i stand til å ta upopulære avgjørelser som kunne provosere næringsliv og velgere før valget i 2012.

Det skulle igjen bidra til å skape tillit til at USA er i stand til å håndtere statsgjelden, som nå er på 15 trillioner dollar.

Uten en avtale vil statsbudsjettet kuttes automatisk på flere områder, kutt som verken Demokratene eller Republikanerne ønsker.

Komiteen hadde på forhånd et klart mandat om å bli enige om å tette skattehull og få kontroll over helse- og trygdeutgifter, som er ventet å stige drastisk etter hvert som befolkningen blir eldre.

Etter tre måneder nekter republikanerne fortsatt å godta enhver form for skatteskjerpelse, mens demokratene avviser de store velferdskuttene som republikanerne har foreslått.

Mest lest økonomi

Siste nytt