Her er pensjonspengene dine

Statens pensjonsfond utland eier 1 prosent av verdens aksjemarkeder. Her kan du se hvor pensjonspengene dine er plassert, og tipse oss om selskaper vi bør undersøke. Oljefondet er plassert i mer enn 8000 selskaper over hele verden. Se hvilke land som har størst andel av investeringene, og hjelp oss med å undersøke investeringene.

40 prosent av Oljefondet er unntatt etiske regler
9. mars 2010: Slik må det være, mener finansminister Sigbjørn Johnsen.

Investerte oljepenger i okkuperte områder
8. mars 2010: Nordmenns sparepenger investert i selskap svartelistet i Danmark.

Slakter oljefondets investeringer
5. mars 2010: Dine penger investeres i forurensing, diktaturer og genmodifiserte frø.

Investerte 20 millioner mer i ulovlige pengespill i 2009
5. mars 2010: Oljefondet har i 2009 tilsammen investert mer penger i tre av de nettspillselskapene som blir hyppigst brukt av nordmenn.

Fortsetter omstridte oljefond-investeringer
5. mars 2010: Nordmenns sparepenger investeres i omstridte skogselskap, oljesand og utvinning i okkuperte Vest-Sahara.

– Vi må gjøre som vi sier
5. mars 2010: –Det er klart det blir lagt merke til ute i den store verden hvordan Norge forvalter formuen sin, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Ønsker «gult kort» for gruveselskap
2. februar 2010: Oljefondets etikkråd bør sette Goldcorp på en observasjonsliste, der de får beskjed om at de blir kastet ut av fondet dersom de ikke endrer måten de jobber på, mener Kirkens Nødhjelp.

Røykekutt for Oljefondet
19. januar 2010: Oljefondet trekker seg ut av tobakkindustrien, ni måneder etter at finansministeren ga ordren.

- Støre har ikke forstått etikk-ansvaret
18. november 2009: KrFs Hans Olav Syversen mener at utenriksministeren ikke har forstått det etiske alvoret og ansvaret som hviler på oljefondet.


17. november 2009: Fremmer forslag i Stortinget i morgen «av hensyn til fondets og Norges internasjonale omdømme».

- Et land er nødt til å gjøre som det sier
24. oktober 2009: Oljefondets investeringer kan være svært ødeleggende for Norges image, mener omdømmeeksperten Simon Anholt.

Oljefondet trosser offisielle råd
23. oktober 2009: Norske myndigheter fraråder investeringer i Vest-Sahara. Likevel har Oljefondet investert milliarder i syv gjødselselskaper som henter ut fosfat fra det okkuperte landet.

- Mer etikk, takk
16. oktober 2009: - Skandalene vil bare fortsette dersom vi ikke gjør Oljefondets etikkråd vesentlig sterkere, sier Øystein Djupedal (SV).

Her er det norske Oljefondet
12. oktober 2009: De norske oljemilliardene er spredt over hele kloden. <b>Sjekk hvor!</b>


12. oktober 2009: Medisiner for fattige. Vestbredden. Regnskogen. Burma. Felles for disse fire temaene er at Oljefondet investerer i selskaper som anklages for grovt uetisk oppførsel.

Vil ha Halvorsen på banen
6. oktober 2009: Knut Arild Hareide (KrF) synes Kristin Halvorsen tar for lett på etikken i Oljefondets investeringer.

Forbannet over oljefond-investeringer
5. oktober 2009: - Norge burde ha mer enn nok egne naturressurser. Dere trenger ikke bidra til å stjele våre, sier Soumaia Hamudi (21) fra Vest-Sahara.

Egeland: - Helt galt
4. oktober 2009: NUPI-sjef Jan Egeland synes investeringer i Vest-Sahara er «helt galt», og råder Oljefondets etikkråd til å utvide kapasiteten slik at de kan «følge med i svingene».


4. oktober 2009: Det er nå helt nødvendig å styrke Oljefondets etikk. For etikkrådet har ikke kapasitet til å gjøre jobben sin.


4. oktober 2009: Norske myndigheter fraråder investeringer i Vest-Sahara. Likevel har Oljefondet investert milliarder i syv gjødselselskaper som henter ut fosfat fra det okkuperte landet.

Kritisk til de etiske retningslinjene
29. september 2009: Opposisjonen i Stortinget mener Goldcorp må følges nøye, men mener at oljefondets etiske retningslinjer generelt er for sårbar for politisk misbruk.

Holder øye med selskapet
28. september 2009: Etikkrådets leder, Gro Nystuen, kjenner til konflikten rundt Goldcorps Guatemala-gruve.

Oljefondet tjener fett på omstridt gullgruve
28. september 2009: En gullgruve i Guatemala har ført til store miljøskader og helseproblemer, hevder lokalbefolkningen. Norge er i år blitt 203 millioner kroner rikere på det canadiske selskapet som eier gruven.

Les også

Siste nytt