Solmette og lykkelige

Etter ukevis med solskinn og intens soling frister de skyggefulle delene av byer og parker. Er det virkelig mulig å ønske solen dit pepper'n gror?

- Nei, jeg orket ikke sitte der mer, det ble for varmt, smiler Catherine Monteil. Pariserinnen er vant til varme somre, men i går ble det for trykkende til at selv en søreuropeer orket å bruke den siste dagen i Oslo til å tråkke rundt i museer. Uteservering med mulighet for svalende skygge fristet mer.

Snart vinter.

Mens kvikksølvet krøp oppover og til slutt endte på 28 grader, søkte stadig flere turister og Oslo-borgere seg til en skyggetilværelse under trær og parasoller. Uteserveringer i solveggen sto påfallende tomme da Aftenposten var ute, mens stoler og bord med solskjerming gikk som varmet hvetebrød. - Som pensjonist med hjerteproblemer tåler jeg ikke så mye sol, sier Grete Eriksen, som har klemt seg inn på en sval fortauskafé sammen med vennen Sofian Abbes. Han er fra Tunisia, og plages ikke nevneverdig av varmen. Likevel ser ikke de to vennene noen grunn til å slikke sol i utrengsmål, det blir lett ubehagelig.- Men jeg klager aldri, vinteren er rett rundt hjørnet likevel. Jeg oppsøker heller skyggen, smiler Eriksen.

Måtehold mot bortskjemthet.

- Det er godt å ha det godt, medgir en varm Henrik Syse. Som filosof og forfatter av boken "Veier til et godt liv" er han kvalifisert til å svare på om det er normalt å lengte vekk fra stekende sol etter en hel sommer full av UV-stråler. Og jo, det er det. - Vi blir bortskjemte, noe som egentlig er en triviell menneskelig egenskap, forteller han. Denne bortskjemtheten kan lett gi seg utslag i at vi glemmer at vi nå har det vi vanligvis savner resten av året, og begynner å klage. Dessuten begynner vi å trenge noe som skal dekke ethvert behov umiddelbart - air condition etter to dagers sommervarme, for eksempel. Syse viser lattermildt til gode, gamle Aristoteles og hans ord om at alt skal øves med måte, hvis ikke ender det med fordervelse. Selv sverger han til å drikke mye vann og kanskje hoppe i havet om anledningen byr seg.

Skygge + alkohol = sant.

- Særlig i kombinasjon med alkohol er det lurt å unngå solen, mener utdrikningslaget til Lene Fleischer. De åtte jentene har dandert jordbærkurver og champagneglass utover gresset på Kontraskjæret ved Akershus Festning, klare for Fleichers siste single sprell. - Uansett er det for varmt i solen nå, stønner Hege Nydal, som bare sitter i solen før hun skal bade. Men selv om jentenes dag er viet utskeielser og hemmelige utfordringer til den vordende bruden forsikrer gjengen at de vet å vise ansvarlighet hvis de først må ut i solskinnet. - Vi har med vannfast solkrem med faktor 20. Da burde vi være trygge.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Vær

Flere bilder

Sommerlig utdrikningslag i det grønne. HegeNydal, Astrid Laukeland, Karine Lindmo, Mona Schiefloe, Catharina Søvik, Lene Fleicher, Anne Mette Johansen og Eilen Aagård kombinerer ikke sol og alkohol. FOTO: ANNE-STINE JOHNSBRÅTEN

Grete Eriksen og Sofian Abbes spiser kontinental lunsj på kontinentalt vis - i skyggen på et fortau. FOTO: ANNE-STINE JOHNSBRÅTEN

Siste nytt