Ukrainske regjeringsstyrker forsøker å ta tilbake Donetsk fra opprørerne, og 50.000 ukrainske soldater er satt inn i offensiven. Opprørerne er nå i stor grad omringet både i Luhansk og Donetsk.

Nyhetsbyrået Reuters' korrespondent beskriver hvordan folk løp ut av kontorene og ut på trappen i den største administrasjonsbygningen i byen da granater slo ned i nærheten. Også AFP melder om beskytning i sentrum av byen.

Separatistene opplyser i egne medier at regjeringsstyrkene har truffet nabolag både i og utenfor byen torsdag. Det har ikke kommet meldinger om drepte.

FN opplyste onsdag at deres «svært forsiktige anslag» viser at 2.086 personer er drept og nesten 5.000 såret siden midten av april.

Titusenvis av mennesker har allerede forlatt Donetsk, som før urolighetene startet hadde et innbyggertall på én million.

Saken fortsetter under annonsen.

Lastebiler med utstyr

Donetsk har i flere uker vært omringet av ukrainske styrker som kjemper mot prorussiske separatister.

Samtidig skal flere hundre russiske lastebiler med hjelpeutstyr være på vei til en grenseovergang til Ukraina som kontrolleres av separatistene, skriver BBC.

Ifølge BBC er det uklart hva som er bilenes endelige destinasjon, og Russland skal ha avvist påstander om at lasten også inneholder militært utstyr til separatistene.

Lederen trekker seg

Lederen for de prorussiske separatistene i Luhansk, Valerij Bolotov, meldte torsdag at han trekker seg. Årsaken er at han er skadd og ikke kan fortsette i stillingen, opplyser han til den russiske TV-kanalen Rossija-24.

Bolotov sier Igor Plotnitskij, forsvarsminister i den selvutnevnte republikken Luhansk, vil ta over stillingen.

Forrige torsdag bekreftet opprørsleder Aleksandr Borodaj, statsminister i den selvutnevnte republikken Donetsk, at han fratrer sin stilling til fordel for Aleksandr Zakhartsjenko, ukrainsk statsborger fra Donetsk.

Dermed har det vært lederskifte i begge de største områdene kontrollert av separatister øst i Ukraina, hvor borgerkrigen blir stadig mer intens og blodig.