Det melder Reuters og den arabiske nyhetskanalen Al Arabyia. Talspersoner for både Hamas og Israel bekrefter avtalen.

Avtalen innebærer at Shalit blir byttet mot flere palestinske fanger, og skal være ferdigstilt. Den israelske avisen Ha'aretz melder tirsdag kveld at statsminister Benjamin Netanyahu har hasteinnkalt regjeringen til et møte om fangeavtalen.

19.45 meldte Netanyahu dette på Twitter: «Breaking: Jeg holder nå ett ekstraordinær regjeringsmøte, for å diskutere en avtale om å frigi Gilad Shalit».

Ba om hundrevis av palestinske fanger

Det er ikke klart om det er Hamas selv om tok Shalit til fange, men islamistbevegelsen kontrollerer Gaza og er antatt å sitte på nøkkelen til en frigivelse.

Hverken Israel eller Hamas har sagt noe om hvor mange palestinske fanger som vil bli løslatt i bytte mot Shalit. Hamas har tidligere krevd flere hundre fanger løslatt for å slippe Shalit.

Saken fortsetter under annonsen.

Avtalen skal ha blitt forhandlet frem av Egypt, noe som også er blitt rapportert i egyptiske medier.

En egyptisk tjenestemann sier til israelsk Ha'aretz: «Etter 64 måneder med harde forhandlinger har vi klart å ferdigstille avtalen. Det var en svært vanskelig oppgave, og innebar tusenvis av timer med forhandlinger.»

Regimeskiftene i den arabiske verden førte, ifølge Ha'aretz, til at israelske myndigheter de siste månedene har blitt mer pessimistiske med tanke på å få løslatt Shalit.

Kidnappet i 2006

Fangebytte skal etter planen finne sted i løpet av de første dagene i november, sier en israelsk kilde til nyhetsbyåret Associated press.

Shalit har sittet fanget i Gaza siden 2006, da han ble kidnappet i et palestinsk raid. Tre år senere ble et bilde frigitt av en smilende Shalit mens han leste i en dagsfersk avis.

Da Israel gikk inn i Gaza i 2009 var et av målene med operasjonen å hente ut Shalit. For israelske soldater ble Shalit et viktig symbol på kampen mot Hamas i Gaza.

— Hele nasjonens sorg

— At Gilad Shalit er fanget, har vært hele den israelske nasjonens sorg. Det at han har blitt holdt som gissel har vært med på å opprettholde bildet av Hamas som en ren terrororganisasjon. Den situasjonen har hindret en åpning mot å inkludere Hamas i politiske prosesser, sier forsker ved Fredsforskningsinstituttet Dag Henrik Tuastad til Aftenposten.no.

Han sier at Hamas' militære ving tidligere har gått imot en løslattelse av Shalit, i motsetning til mer moderate deler av islamistbevegelsen. - Det er nå tydelig at Hamas' politiske ledelse ikke vil sitte på Shalit fordi det er en hindring for politiske samtaler, sier Tuastad.

I den israelske regjeringen har det vært motstand mot å frigi palestinske fanger i bytte mot Shalit.

— Men en stor del av den israelske befolkningen har ønsket en forhandlingsløsning for å frigi Shalit, sier Tuastad.