Mens orkanen "Rita" nærmer seg kysten av Texas og Louisiana, er evakueringen blitt et mareritt for hundretusener av mennesker. "Rita" er ventet å treffe land sent i kveld eller i natt. De fleste bensinstasjonene i området er nå tomme for bensin, mat og drikkevarer, og offentlige toaletter er omringet av køer av trengende. En av de evakuerte, Peggy Hill, fortalte en lokal TV-stasjon at hun hadde vært på veien i 20 timer. På den tiden hadde hun kjørt fra League City, 16 kilometer sørøst for Houston, og var ennå ikke kommet seg gjennom USAs fjerde største by.— Jeg har endelig klart å komme meg fra Beltway 8 til Highway 290, så nå er vi på 290-parkeringsplassen i stedet for 8-parkeringsplassen, sier hun.John Griffin, som prøvde å flykte sammen med sin kone og deres to små barn, snudde og kjørte tilbake til Houston.- Det er et absolutt mareritt. Jeg er bekymret for stormen, men vi må velge mellom to onder, enten å takle vinden og regnet her, eller å takle det som allerede er katastrofale tilstander på veiene. Jeg har aldri sett maken til dette, sier Griffin.

Dødsfeller.

Myndighetene sier de prøver å hjelpe, og ordfører Bill White kunngjorde i går kveld lokal tid (02.30 norsk tid) at hundrevis av busser skal frakte vann til bilistene. Han sa også at det nå er for sent å reise fra Houston.- Dette er en farlig storm, men nå er ikke tidspunktet for å sette seg i bilen. Forholdene kan bli farligere på veiene, sa White. Tidligere på dagen sa han:- Hvis orkanen treffer i en spesiell vinkel på et spesielt tidspunkt, kan det å være på veiene være en dødsfelle.Men på pressekonferansen her i Houston i går kveld kunne han ikke gi noe godt svar på hvordan myndighetene skal klare å skaffe bensin til de mange tusen som nå har tom tank. På spørsmål om han ville klare å hjelpe alle før "Rita" treffer land, svarte han:- Det er vårt mål å få folk av veiene i tide, og vi jobber mot det målet.

Flyplasskaos.

De siste opplysningene fra Det nasjonale orkansenteret viser at "Rita", som nå er en kategori 4-orkan, kommer til å slå mot land litt lenger øst enn tidligere prognoser viste. Det vil i så fall si at Port Arthur i Texas, eller kanskje Lake Charles i Louisiana, får et direkte treff.Også veiene ut fra disse områdene var i går tettpakket av biler som sto aldeles stille i lange perioder, for så å bevege seg en billengde eller to. Enkelte spaserte fra bilen for å forsøke å finne forfriskninger i lokale forretninger eller bensinstasjoner, eller kanskje forsøke å finne et toalett, og fant bilene i akkurat samme posisjon da de kom tilbake mange minutter senere.Andre lette ikke etter toalett i det hele tatt.- Folk tisser i kopper og kaster det ut av vinduet. Vi så nettopp noen som gjorde det, sier Shannon Myatt til nyhetsbyrået Reuters. Hun var på vei til flyplassen, hvor også forholdene i går ble svært vanskelige. Spesielt ille var køen foran sikkerhetskontrollen, hvor folk sto opptil fire timer i kø. Årsaken var at 150 av de 350 som arbeider ved flyplassens sikkerhetskontroll, rett og slett ikke hadde møtt på jobb.Noen av dem var ganske sikkert syke, og andre sto vel i bilkø for å forsøke å komme seg vekk før "Rita" treffer.

Bilistene tok i bruk alle feltene, både inngående og utgående, på Interstate 45 for å komme seg ut av Houston i går.
JOHNNY HANSON, THE HOUSTON CHRONICLE/SCANPIX
Dianne Castano flyktet fra New Orleans til Houston etter "Katrina"s herjinger, nå flykter hun igjen. I går sto hun fast i bensinkø på vei til Baton Rouge.
AP Photo/The Dallas Morning News, MICHAEL AINSWORTH