Ifølge Abla har situasjonen for uigurer i Vest-Kina blitt kraftig forverret de siste 15 årene.

— Det har stadig flyttet flere han-kinesere til området, og myndighetene diskriminerer uigurer kulturelt, religiøst, språklig og økonomisk, sier han til Aftenposten.no.

Abla mener dette er årsaken til at uigurene nå reagerer så kraftig.

Det har vært en tikkende bombe. Før eller senere måtte den eksplodere, men ingen visste når, sier han.

- Uigurer ser at de aldri vil få et bra liv under det kinesiske regimet. Det langsiktige målet er å bli en selvstendig stat, men akkurat nå handler det om å sikre grunnleggende menneskerettigheter, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen.

Presidenten avbrøt G8-møte

Ubekreftede tall sier 150 døde og 1400 arresterte. Det er resultatet av opptøyene som

Den etniske konflikten mellom uigurer og han-kinesere har skapt hodebry for Kinas president Hu Jintao, som onsdag reiste hjem fra G8-møtet i Italia på grunn av opptøyene i hjemlandet.

— På grunn av den forverrede situasjonen i Xinjiang har president Hu bestemt seg for å avbryte oppholdet i Italia. Han vil ikke delta på G8-møtet, bekrefter Tang Heng ved kinesiske ambassaden i Roma ifølge NTB.

Ifølge BBCs korrespondent i Urumqi har lokale myndigheter fått beskjed om å løse krisen så fort som mulig ettersom det er pinlig for presidenten å avbryte det viktige møtet.

DAVID GRAY

Tirsdag var det kaos i Xinjiang-regionens hovedstad, da

.

Hundrevis av han-kinesere væpnet med køller, kjøttøkser, kniver, macheter, hammere og steiner marsjerte mot sentrum av byen, og opprørspoliti måtte blant annet ta i bruk både tåregass for å spre de hissige folkemassene.

The Guardians reporter beskrev situasjonen slik:

— En vanlig, middelaldrende kvinne bar på en planke med en spiker stikkende ut. En ung kvinne med fargerik topp og hvite diamanter holdt et metallrør i hånden. En far, som gikk sammen med familien, holdt sin unge sønn i den ene hånden og en trekubbe i den andre.

Prøver å få kontroll

Onsdag skal hundrevis av han-kinesere igjen ha inntatt gatene, men de ble da stanset av opprørspoliti.

Kinesiske myndigheters løfter om etnisk harmoni i Vest-Kina har stadig mindre troverdighet.

Nå har imidlertid Jintao fått nok, og onsdag inntok flere tusen opprørsstyrker, samt en rekke militære kjøretøy, Urumqi for å hindre mer opptøyer.

«En far, som gikk sammen med familien, holdt sin unge sønn i den ene hånden og en trekubbe i den andre. »
The Guardian-reporter Tania Branigan.Daily Telegraphs korrepondent Peter Foster skriver i bloggen sin at han onsdag våknet opp til lyden av militærstøvler mot bakken.

Myndighetene gjør nå det de kan for å få kontroll på journalistene som befinner seg i byen.

- De har ikke brukt makt, men enkelt og greit begrenset Internett-tilgangen til et enkelt hotell, skriver Foster.

PETER PARKS

Soldatene med halvautomatiske våpen har nå sperret av områdene der han-kinesere og uigurer er bosatt.

Situasjonen skal fortsatt være svært spent, og det går rykter om hevnaksjoner fra begge sider.

— En konspirasjon

Kinesiske myndigheter har beskyldt eksil-uigurer bosatt i utlandet, og da spesielt aktivisten og forretningskvinnen Rebiya Kadeer, for de siste dagers opptøyer.

- Dette var en massiv konspirasjon av fiendtlige krefter hjemme og i utlandet, og deres mål var nettopp å sabotere etnisk harmoni og provosere til etnisk motstand, sa Kommunistpartiets leder i Xinjiang, Wang Lequan ifølge nyhetsbyrået AP.

Kadeer tilbakeviser imidlertid beskyldningene i onsdagens utgave av Asian Wall Street Journal.

— År med kinesisk undertrykkelse av uigurer toppes nå med en bekreftelse på at myndighetene ikke er interessert i å følge loven når uigurer er involvert, skriver hun.

Lederen for Den norske uigurkomiteen, Semet Abla.
KRISTOFFER RØNNEBERG
Kinas president Hu Jintao reiser onsdag hjem fra G8-møtet i Italia for å rydde opp i situasjonen. Dette blir regnet for å være svært pinlig for Jinato. Her sammen med konen Liu Yongqing.
FOTO:REUTERS