– Dette kunne skjedd på hvilken som helst skole. I hvilken som helst by. Dere er ikke alene i sorgen, sa president Barack Obama og fortsatte:

– Alle foreldre vet at det ikke noe vi ikke vil gjøre for å beskytte barna våre, men vi vet også at vi kan ikke alltid være der for det.

Presidenten minnet om at dette var fjerde gang i hans presidentperiode at han besøker en by i dyp sorg etter en masseskyting.

En meget engasjert Obama sa USA nå må gjøre mer for å forhindre nye massakre.

Pris for frihet

— Vi kan ikke akseptere dette som rutine og at vi er maktesløse, sa presidenten og la til: er vi forberedt på at en slik vold som rammer våre barn år etter år på en måte er prisen for frihet?

Saken fortsetter under annonsen.

Han minnet om at det å hindre slike masseskytinger er et komplekst problem, men at det ikke må bli en unnskyldning for ikke å foreta seg noe.Konkret sa presidenten at han i ukene som kommer vil samle folk fra ulike sektorer i samfunnet for å se hva som kan gjøres. Men om det innebærer innstramming i USAs

er helt uvisst.

Møtte etterlatte

Før talen hadde presidenten et lengre møte med de etterlatte, politi og brannfolk som kom først frem til barneskolen i Sandy Hook fredag morgen.

Det var mange som ikke fikk plass inne i samlingssalen på Newton High School der minnestunden ble holdt. Den ligger vel en kilometer fra barneskolen de tragedien fant sted.Det var samtlige religiøse samfunn i Newtown som sto bak dette arrangementet. Mange av de fremmøtte hadde tatt med seg ungene og tusenvis av dem som ikke fikk plass inne fulgte det hele fra storskjermer rundt i byen. Det var kaldt og regn i luften denne mørke desemberkvelden i Newtown, men folk strømmet til med blomster, levende lys og kort med en siste hilsen til ofrene på plasser foran gudshus i byen.

Hedret døde helter

I talen nevnte Obama navnet på alle de seks voksne som ble drept i massakren og viste til at de hadde reagert slik en håpet at alle skulle gjøre i slike situasjoner.

Da presidenten på slutten av talen også leste opp fornavnene på alle de 20 små barna som ble skutt, var det sterke følelser i sving blant publikum.— La oss som er tilbake finne styrke til å gå videre og hedre deres minne, sa presidenten.