SISTE: Norge gir 60 millioner kroner i nødhjelp til Irak, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Den ytterliggående islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) prøvde nok en gang å erobre Iraks største oljeraffineri Baiji onsdag. Raffineriet ble angrepet klokken 04 på natten og utpå formiddag hadde ISIL overtaket i kampene.

— Opprørere har greid å bryte seg inn i raffineriet. Nå kontrollerer de produksjonsenheter, administrasjonsbygningen og fire kontrolltårn. Dette er 75 prosent av raffineriet, sa en iraksk tjenestemann inne på anlegget til nyhetsbyrået Reuters.

Oljeraffineriet har i praksis vært beleiret siden ISIL startet sin offensiv mot Mosul og en rekke andre byer i Nord- og Sentral-Irak i forrige uke.

Kaiwan Behroz med byen Kalar i bakgrunnen. Der besøker Behroz venner og familie, mens kurdisk peshmerga-milits kjemper for å stanse fremrykningen til de ekstremistiske islamistene i ISIL en kort kjøretør unna.
Privat

— Livredde flyktninger strømmer påISIL nærmer seg også byen Kalar i Diyala-provinsen nordøst i Irak der norsk-irakeren Kaiwan Behroz befinner seg. Han dro til Irak 9. juni for å besøke familie og venner, men har nå havnet midt i kaoset som følger i kjølvannet av ISILs fremrykning i Irak.

Saken fortsetter under annonsen.

- Her i Kalar hersker det kaos og frykt. Livredde flyktninger strømmer på, sier Behroz til Aftenposten.

Kalar og deler av Diyala-provinsen er kontrollert av kurdere, men bare 20 minutters kjøring unna kjemper kurdiske Peshmerga-styrker mot ISIL. Kampene står blant annet om byen Jaloula i underkant av 5 mil unna Kalar.

— Det er mye bekymring å spore her i byen. Mange sunni-arabere flykter inn i kurdiske områdene, og vi er redde for at det kan føre med seg bilbomber og andre typer angrep, sier Behroz, som legger til at situasjonen i Kurdistan generelt er stabil.

Les også:

Kritisk til mediedekningen av ISIL

Kaiwan Behroz, som til daglig studerer statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, forteller at han har planer om å bli Irak frem til begynnelsen av juli. Han er kritisk til den massive mediedekningen av ISILs fremrykning de siste ukene.

— Mediene skaper ekstra oppmerksomhet om ISIL, og det er en stor ulempe for oss. ISIL vet også hvordan de skal utnytte oppmerksomheten til å tiltrekke seg tilhengere, sier Behroz.

ISILs fremferd i områdene de har erobret har skapt stor frykt i befolkningen. Tidligere denne uken dukket det opp bilder av det som skal være massehenrettelser av irakske soldater. ISIL har også innført lover tuftet på en strengt bokstavtro tolkning av Koranen i de områdene de har erobret.

Iraks sjiadominerte regjering har gitt Saudi-Arabia ansvaret for all volden som Irak nå opplever. Den mener ISIL er blant opprørsgruppene som saudiaraberne har støttet i Syria, noe Saudi-Arabia avviser.

Les også:

— Har milliarder «på bok»

ISILs angrep på oljeraffineriet i Baiji 130 kilometer nord for Bagdad er et ledd i gruppens strategi for å skaffe midler til kampen for å opprette en islamsk stat. Denne staten skal omfatte de nordlige, sunnidominerte områdene av Irak i tillegg til det såkalte Levanten (Syria, Libanon, Jordan og Israel/Palestina - se faktaboks).

ISIL-tilhengere jubler over islamistmilitsens erobring av Mosul i forrige uke. Mosul er Iraks nest største by og ligger nord i landet.
REUTERS / NTB SCANPIX

ISIL har tidligere hatt kontroll over oljefeltene øst i Syria, noe som ga gruppen omfattende inntekter. Blant annet har ISIL solgt olje tilbake til det syriske regimet som islamistene samtidig har kjempet mot, ifølge The Guardian. I tillegg har ISIL også tjent store penger på å smugle antikviteter og oldtidsminner ut av Syria, skriver avisen. En etterretningsoffiser har tidligere fortalt The Guardian at ISIL plyndret Al-Nabuk-området i fjellene vest for Damaskus for til sammen 36 millioner dollar, om lag 215 millioner kroner. Islamistene skal blant annet ha stjålet nesten 8000 år gamle gjenstander.

Minnepinner funnet på en ISIL-kurér før Mosul ble erobret av ekstremist-militsen, avslørte at gruppen sitter på kontanter og andre midler til en verdi av 875 millioner dollar, over 5,2 milliarder kroner, ifølge irakske tjenestemenn.

De anslår også at ISIL tjente rundt 2 milliarder dollar på plyndring av banker i Mosul og kapring av militærutstyr etter at de erobret byen.

Les også:

— Klare til å dra til Irak

Sunni-islamistene i ISIL er svorne fiender av sjiamuslimer, noe som har fått Irans president Hassan Rouhani til å advare mot krenkelser av hellige sjia-steder i Irak.

- Iran vil ikke nøle med å beskytte sjia-helligdommer fra drapsmenn og terrorister. Mange mennesker er rede til å dra til Irak for å sette terroristene på plass, sier president Rouhani i en TV-sendt tale onsdag.

Saudi-Arabia, Irans hovedrival i regionen, advarer mot at konflikten i Irak begynner å ligne på en borgerkrig.

— Det virker som om Syria-krisen har forsterket de interne urolighetene i Irak, sier utenriksminister prins Saud al-Faisal.