• Iran er trolig tre til åtte år unna en atombombe hvis landet skulle bestemme seg for å gå den veien, sier Mohamed ElBaradei, sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

ElBaradei mener at hans viktigste jobb er å hindre at Iran greier å få i stand anriking av uran på industrielt nivå slik at det fortsatt er mulig å forhandle fram en diplomatisk løsning på konflikten.

– Basert på våre analyser heller jeg mot å være enig men folk som John Negroponte (USAs FN-ambassadør red.anm.) og den nye CIA-sjefen, som sier at selv hvis Iran går inn for å skaffe seg et atomvåpen, så vil det ikke bli før slutten at dette tiåret eller i midten av neste tiår. Med andre ord tre til åtte år fra nå av, sa ElBaradei på en pressekonferanse i Luxembourg torsdag.

IAEA-sjefen er redd for at Iran søker en konfrontasjon med verdenssamfunnet ettersom

med sitt atomprogram uten å rette seg etter krav fra FN. Han innrømmer også at IAEAs kunnskap om Irans atomprogram er blitt dårligere, ettersom byrået ikke lenger har mulighet til å gjennomføre skikkelige inspeksjoner.

IAEA har imidlertid ingen opplysninger som tyder på at Iran forsøker å lage våpen av atommaterialet landet produserer.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa samme dag at landet kommer til å fortsette med å utvikle sitt atomprogram. Han beskyldte samtidig Vesten for å ville ødelegge for Irans mulighet til å bli en stormakt

Iran fremholder at atomprogrammet kun skal brukes til fredelige formål.