Avtalen ville ha gått ut på at amerikanerne flyttet fem fanger fra fangeleiren på Cuba til husarrest i Qatar, mot at Taliban offentlig tok avstand fra internasjonal terrorisme.

Det ville i så fall ha markert et reelt brudd med al-Qaida, ifølge avisen, som siterer anonyme amerikanske og europeiske tjenestemenn. Selv om den spede avtalen trolig ville ha møtt på hindre i Kongressen, var det Afghanistans president Hamid Karzais avslag som gjorde at den kollapset, ifølge kildene.

— Akkurat nå har alt stoppet opp, og alle trekker pusten dypt, sier en høytstående tjenestemann i den amerikanske regjeringen til Washington Post.

Flere møter

Den foreløpige avtalen om fangeoverføring skal ha kommet etter minst seks møter hittil i år mellom amerikanere og en delegasjon fra Taliban, ledet av Tayyib Agha, som er rådgiver for den afghanske Taliban-lederen Mulla Omar. Tyske tjenestemenn skal ha hatt møter med andre representanter for opprørsgruppen.

— Vi visste hva vi ville ha: En uttalelse mot internasjonal terrorisme som ville ha utgjort et offentlig brudd med al-Qaida, sier en tjenestemann.

En avtale om å starte forhandlinger med den afghanske regjeringen samt en uttalelse til støtte for Afghanistans grunnlov skal også ha vært blant vilkårene satt av amerikanerne. Ingen av partene skal ha ønsket å flytte Guantanamo-fangene til et afghansk fengsel. Qatar godtok imidlertid å ha dem i husarrest, etter at landet nylig sa ja til at Taliban kan åpne et kontor i landet.

Motstand på hjemmebane

Karzai skal ha blitt informert løpende under forhandlingene, men han ga angivelig aldri klart uttrykk for hva han egentlig mente om dem. Motstanden mot avtalen skal ha skyldtes presidentens manglende evne til å sanke politisk støtte for forhandlingene blant nøkkelpersoner i hjemlandet.

Tidligere denne måneden ble det kjent at USA i ti måneder har vært i hemmelige forhandlinger med Taliban. Både anonyme, amerikanske tjenestemenn og representanter fra Taliban har bekreftet at det har pågått forhandlinger, men det er usikkert hvor fremskredne de er.