Tamiler i eksil i Norge og mange andre land har i flere måneder nå demonstrert hyppig for å få oppmerksomhet omkring krigen i Sri Lanka. For første gang arrangerer tamilene i Norge demonstrasjoner som varer flere dager. Det samme har de også gjort i London i Storbritannia.

Intensiveringen av demonstrasjonene kommer samtidig med at den væpnede tamilske opprørsbevegelsen LTTE (Tamiltigrene) har blitt drevet kraftig på defensiven i Sri Lanka.

Forrige helg skal 4-500 av geriljasoldatene til LTTE, eller kadrene som de kalles, ha blitt drept. Dette utgjør kanskje så mye som en tredjedel av alle kadrene i LTTE. Flere av dem som ble drept var kjente lederskikkelser.

I går sa statsministeren på Sri Lanka, Ratnasiri Wickramanayake, at «vi er i ferd med å slå de siste spikerne i kisten slik at vi kan begrave dem for godt», ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– De har ryggen mot veggen, sier forsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen.

Saken fortsetter under annonsen.

Roald, Berit

Krigen tapt

Det har egentlig vært klart at LTTE har tapt denne krigen siden juletider, mener eksperter. En forlengelse av krigen ville kun bidra til tap av flere menneskeliv, mente blant annet Norge.

Norge gikk i februar ut med en felles uttalelse sammen med EU, USA og Japan der de ba LTTE om å legge ned våpnene. Det fikk tamiler som støtter LTTE til å føle at statsråd og Sri Lanka-forhandler Erik Solheim hadde sviktet dem.

Et norsk krav om betingelsesløs våpenhvile blir imidlertid sett på som helt urealistisk.

Hyller Prabhakaran

Demonstrantene har tidligere lagt vekt på at de representerer alle tamiler, og ikke er noe instrument for LTTE. Demonstrantene som nå sultestreiker og har lagt seg i telt utenfor Statsministerens kontor i Oslo legger imidlertid ikke skjul på hvem som har deres sympati. De har med seg mange flagg med LTTEs velkjente tigersymbol og har også med seg mange plakater med bilde av LTTEs leder Velupillai Prabhakaran.

Norske myndigheter har sagt at de gjør det de kan for å få slutt på krigen og for å hjelpe de titusener av sivile som er fanget i kryssilden.

– Ingen gjør så mye som Norge, sa miljø— og utviklingsminister Erik Solheim til NTB i går. Solheim har det øverste ansvaret for regjeringens fredsarbeid i Sri Lanka. Han er blitt svært kjent i Sri Lanka.

Terrorstempel

Demonstrantene i Oslo og andre steder er imidlertid ikke fornøyd så lenge Sri Lankas regjering er fast bestemt på å knuse LTTE og krigen fortsetter. De fortsetter å rope på handling fra omverdenen, men har så langt ikke klart å få verdens stormakter til å legge såpass press på myndighetene i Sri Lanka at de går med på en våpenhvile.

Det kan være fordi mange land ikke har tilstrekkelig sympati med LTTE, som gjennom flere tiår har benyttet seg av terror som et virkemiddel. I både USA og EU er LTTE stemplet som en terrororganisasjon.

– LTTE har benyttet seg av en blanding av gerilja, terror og diplomatiske forhandlinger. Det er klart bruken av terrorangrep kan ha undergravet deres standing ute i verden, sier professor Tore Bjørgo, som har skrevet bøker om terrorisme.

– Å bruke terrorangrep er en risikabel strategi. Det er mer sjelden at det virker enn at det ikke gjør det, legger han til.

Menneskelige skjold

LTTE beskyldes dessuten av myndighetene på Sri Lanka for å holde sivilbefolkningen, kanskje 150.000 mennesker, tilbake i det lille området som de fremdeles kontrollerer nord på øya. LTTE hevder de sivile som fremdeles er i krigssonen er der frivillig fordi de er redd for regjeringens militære styrker.

Internasjonale organisasjoner som har bedt myndighetene på Sri Lanka om å beskytte sivile har samtidig bedt LTTE om å la sivile få komme ut av krigssonen.