Det forteller flere øyenvitner i en militær granskingsrapport som gjengis i avisen The Washington Post lørdag.

En amerikansk marineinfanterist ble drept og to ble såret da en bombe eksploderte i veikanten i den irakiske byen Haditha 19. november 2005.

Like etter eksplosjonen beordret rasende marineinfanterister fem menn ut av en hvit taxi. Den amerikanske patruljesjefen, Frank Wuterich, skjøt så de fem irakerne en etter en, skriver The Washington Post og siterer fra rapporten.

– De fem personene i taxien gikk ut av bilen, og ifølge amerikanske og irakiske øyenvitner ble de skutt av Wuterich der de sto – ubevæpnet og ved siden av bilen, skriver avisen.

En annen soldat skal deretter ha rettet flere skudd mot mennene som nå lå på bakken.

Saken fortsetter under annonsen.

Skrekkslagen

Den irakiske sersjanten Asad Amer Mashoot var med i den amerikanske kolonnen og er ett av de flere hundre øyenvitnene som intervjues i rapporten. Han sier han skrekkslagen så hvordan de fire irakiske studentene og taxisjåføren falt i bakken.

– De prøvde ikke engang å flykte. Vi var redde for marineinfanteristene og så hvordan de oppførte seg som gale. De ropte og skrek, sier den 26 år gamle soldaten.

Skyteepisoden var den første av flere voldelige aksjoner som amerikanske soldater blir etterforsket for å ha utført i Haditha 19. november 2005. I alt 24 sivile irakere ble drept, og fire soldater er nå tiltalt for drap på sivile, blant annet sersjant Frank Wuterich.

Hevn

Ifølge øyenvitner brøt marineinfanteristene seg inn i lokale boliger for å hevne seg etter at kameraten deres ble drept i eksplosjonen som rammet kolonnen i Haditha.

Blant dem som ble drept i boligene, var det ti barn og kvinner som ble skutt på kloss hold.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har kalt drapene en fryktelig forbrytelse. Både denne episoden og mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet har vært sterkt ødeleggende for USAs renommé i Irak og er blitt fordømt verden over.

Frank Wuterich, amerikansk patruljesjef.
AP/SCANPIX