Bruce Gjovig er leder for Center for Innovation Foundation ved University of North Dakota i Grand Forks.

I vår var han i Norge i delegasjonen til Nord-Dakotas guvernør Jack Dalrymple. Gjovig eller noen av hans medarbeidere er i Norge minst en gang i året.

Ett gjennombrudd

I to år har SINTEF og Center for Innovation i Grand Forks her i Nord-Dakota følt hverandre på tennene før de signerte rammeavtalen, som Gjovig har stor tro på.

— Den største forskjellen på forretningsdrift i Norge og USA er at her ansetter man en person for å gjennomføre ting. I Norge er man konsensusorientert. Her i Nord-Dakota er vi litt begge deler. Det gjør at det er lettere for norske bedrifter å nå det amerikanske markedet via oss, sier han med et smil.

Han sier at Nord-Dakota og Norge ligner hverandre ved at begge er stater med få innbyggere langt fra markedet.

Saken fortsetter under annonsen.

— Men begge steder er man flinke til å utvikle teknologi, skryter Gjovig uten å blunke.

Nærhet til Norge

Veggene i kontoret hans er fylt med norsk kunst. I denne delstaten som har den høyeste prosent av norskamerikanere, er det å komme fra Norge en fordel. Mange her har et nært forhold til landet der forfedrene kom fra. Det er ikke få som nå reiser tilbake på ferie eller slektstreff.

Gjovig legger ikke skjul på at oljevirksomheten i Bakken-feltet, der Statoil har investert tungt, har bidratt til å gjøre samarbeidet lettere. Men det er ikke bare innenfor olje og gass at Gjovig ser muligheter for et mer omfattende samarbeid mellom forsknings- og teknologimiljøer i Norge og USA. Hans døråpnervirksomhet begrenser seg ikke til Midtvesten.

I Grand Forks utdannes allerede norske flyveledere. Det er en rekke andre norske studenter som også studerer der og Gjovig håper at et utstrakt samarbeid skal bringe flere.

Gjenåpne konsulatet

I det norske miljøet i Midtvesten er det mange som fortsatt er såre over at den rødgrønne regjeringen valgte å legge ned generalkonsulatet i Minneapolis og erstattet det med et honorært konsulat. Det ble – med rette – sett på som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres manglende interesse for Det norske Amerika.

— Så når Statoil har investert i Bakken-feltet, kan det kanskje tenkes at norske myndigheter gjenåpner generalkonsulatet i Minneapolis?

— Det ville ikke vært meg imot, eller at de flytter det til Nord-Dakota, sier Gjovig.