Opprørerne startet sin offensiv mot sørlige og østlige deler av Aleppo 20. juli og har siden stått nokså sterkt i forholdsvis store deler av Aleppo, Syrias største by og et svært viktig økonomisk og strategisk knutepunkt for begge parter.

Senest lørdag slo en oberst i Den frie syriske hæren fast at hans styrker hadde slått tilbake regjeringstroppene i et av distriktene, og at motoffensiven var midlertidig stanset.

— Vi greide å presse militæret ut i Hamdaniyeh-distriktet. Bakkestyrkene har stanset, men artilleri og kamphelikopte fortsetter å angripe, sa Jabbar al-Oqaidi til AFP.

- Totalt underlegne

På tilsvarende måte har opprørerne gjentatte ganger formidlet i sosiale medier, på Youtube og overfor flere nyhetsbyråer at de i stor grad lykkes i kampen om byen, at de har overmannet og ødelagt en rekke panservogner og at de har beholdt kontrollen i flere bydeler.

Men budskapet modifiseres nå kraftig av BBCs korrespondent Ian Pannell. Sannheten er at opprørerne er totalt underlegne Assads styrker hva gjelder våpen og mannskap, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen.

Hvor mange av dem som ble drept lørdag, er vanskelig å fastslå, idet journalister har liten eller ingen mulighet til å verifisere tallene som oppgis. London-baserte Syrian Observatory for Human Rights, som representeres ved Rami Abdel Rahman, oppgir overfor nyhetsbyrået AFP totalt 168 drepte, hvorav 94 var sivile, 33 opprørere og 41 regimesoldater.

Folk er fanget

Panservogner rullet innover Aleppo lørdag, hovedsaklig i byens vestlige distrikter, ifølge Guardian. I denne Youtube-videoen, lastet opp av Ugarit News lørdag, sees flere panservogner i utkanten av Aleppo.

Regjeringsstyrkene skal ha konsentrert angrepet mot bydelen Salah al-Din, som i flere dager har blitt sagt å være et av nøkkelområdene for opposisjonsgruppen Den frie syriske hær. Ifølge Guardian står de sterkt i slike distrikter, fordi de der kan regne med lokal støtte. De har oppført sperringer og kontrollstasjoner på grensen mot antatt regimevennligere bydeler.

BBCs Ian Pannell forklarer hvor store vansker både han og andre har med å bevege seg rundt og få adgang til enkelte områder av Aleppo.

— Det vil være tilsvarende vanskelig for beboere å komme seg ut, og noen må utvilsomt være fanget, sier han.

Derfor er det også vanskelig for ham å verifisere informasjonen om kampene som pågår i byen. Likevel er ikke lyden til å ta feil av. Fra morgengry lørdag hørtes kraftig bombing. Det fortsatte søndag, sammen med skuddveksling i flere områder av byen, og kamphelikoptre som fløy lavt, beskriver Pannell. Søndag flyr kamphelikoptrene også over Saif al-Dawla-distriktet, ifølge Al-Jazeera.

Overveldende våpenkapasitet

Det er sannsynlig at opprørerne til en viss grad kan ha lykkes i sitt svar ved å bruke blant annet rakettdrevne granater (RPG) rettet mot panservognene, påpeker Pannell.

Men en er samtidig er nødt til å konkludere med at våpenkraften opprørerne nå står overfor, er så overveldende og Aleppo så viktig for president Assad, at å stå imot vil være ekstremt vanskelig, om ikke umulig, mener han.

I en slik situasjon er bildet tydelig: kampen om Syrias fremtid utspiller seg unektelig mellom et velutrustet militærregime og lett bevæpnede opprørere, som Guardians korrespondent, Luke Harding, minner om.

Angriper politistasjon i sentrum

Nyhetsrapportene fra Aleppo gir generelt nokså miksede signaler.

Opprørerne har flere ganger oppgitt at regjeringsstyrkene angriper. Men Sarkis Kassargian, reporter for TV-stasjonen Al-Khabar, forteller til Russia Today at kampene tvert imot ble igangsatt av opprørerne.

— I går kveld ble myndighetsbygninger, politistasjoner og etterretningssentre i Aleppo angrepet av opprørere. De lyktes ikke i å kontrollere dem. Kamper fant sted, men de syriske styrkene handlet i forsvar, sier Kassargian.

Enkelte medier har meldt om at hundrevis av familier er på flukt ut av byen, av frykt for en forestående massakre. Det er sterkt overdrevet, mener reporteren.

— Akkurat nå er det ingen bevegelse fra regjeringsstyrkene. Enkelte familier og beboere flykter ut av Aleppo, men de fleste søker tilflukt på tryggere steder, slik som skoler og universiteter. Røde Kors er på plass for å hjelpe dem som trenger ly. Opprørerne skal være innstilt på å gjennomføre et angrep mot en politistasjon i sentrum av Aleppo som har vært omringet av om lag hundre bevæpnede menn i tre dager.

På den måten vil de forsøke å åpne en korridor mellom de opprørskontrollerte distriktene Salah al-Din og Sakhur, som ligger om lag 6 kilometer fra hverandre, ifølge Al-Jazeera.

Skal trolig knuse opprørerne

Harding befinner seg Adanan, byen 13 kilometer nord for Aleppo som ble beleiret av opprørere for vel en måned siden. Kommandøren i avdelingen av Den frie syriske hær som ledet beleiringen, Abdul Sadiq, sier til ham:

— Bombingen har pågått hele natten. Og hele morgenen. Det pågår kontinuerlig.

Til tross for den lite lovende situasjonen på bakken, insisterer en annen kommandør i Den frie syriske hær på at Assads egne menn snart vil falle.— Regimets hær er syk. Den er ødelagt fra innsiden. Det er ingen makt igjen inne i den. De har et utall våpen fra Russland. Men det er som å sette en sprøyte i armen på en døende mann, sier Abu Ahmed.

Like fullt, foruten RPG'ene har opprørerne lite annet enn sine kalasjnikov'er å stille opp med. Med det står de svakt i møte med et velutbygd flyvåpen og mannsterke bakkestyrker, der strategien synes klar: å knuse opprørerne inne i Aleppo, på lik måte som de gjorde i Homs.

Uhyggelig stillhet i Aleppo

Onsdag meldte opprørerne at de kontrollerer 70 prosent av Aleppo. I intervjuer forteller opprørerne hvordan de skal bli værende og kjempe videre, men tonen på bakken er en helt annen, ifølge BBCs Ian Pannell. Det er en amper tone blant dem som befinner seg i Aleppos gater, forteller han. I det hele tatt er det en helt annen stemning i byen nå enn det var tidligere i uken.

- Det er en uhyggelig stillhet, og det er svært få mennesker å se, skriver han.

Kommandøren for en av de største brigadene bestemte seg lørdag for å trekke sine menn ut grunnet mangel på ammunisjon. De insisterte på å bli, og søndag er de fortsatt på plass og i kamp i gatene. Skadede soldater fraktes til et område hvor det er satt opp en provisorisk klinikk.

- Ikke tilstrekkelig rustet

Kanskje grep de litt for raskt inn i Aleppo, før de var tilstrekkelig rustet med våpen og ammunisjon til å kunne stå imot motoffensiven, påpeker Pannell.

Leder for Syrian National Council, Abdel Basset Sayda, ba søndag om våpenstøtte utenfra.

— Vi trenger våpen som kan stoppe panservogner og jagerfly. Det er det vi vil ha, sier Sayda etter et møte i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater, ifølge AFP.

Sterke på landsbygda

Å måtte trekke seg ut av Aleppo vil være et nederlag for opprørerne. Men kampen vil mest sannsynlig fortsette med lik styrke på landsbygda, slik den har pågått i flere måneder. Assads styrker er den siste tiden blitt flyttet til sentrale deler, mens periferien gradvis er overtatt av opposisjonsstyrkene. Noen av de viktigste grenseovergangene mot Irak og Tyrkia er allerede enten stengt eller

.

Det er nettopp i Aleppos omkringliggende områder at Den frie syriske hær kan vise seg sterk, påpeker Guardians korrespondent. I alle fall er de sterke i troen.— De tror de er i ferd med å beleire oss. Faktum er at vi er i ferd med å beleire dem, forteller kommandør Abu Ahmed ham.

Situasjonen i Aleppo til tross, analytikere mener Assads regime er i ferd med å miste grepet. Opprørerne kan støtte seg på det faktum at Assad

medarbeidere. I forrige uke ble flere drept i et angrep i Damaskus, og høystående diplomater og generaler, deriblant general Manaf Tlas, hopper av.

Utenriksministeren: — Opprørerne skal knuses

— Alle anti-syriske styrker som er samlet i Aleppo for å kjempe mot regjeringen, vil utvilsomt slås tilbake. Det syriske folk kjemper side om side med hæren, sa Syrias utenriksminister Walid Muallem på det som var en felles pressekonferanse med hans iranske kollega Ali Akbar Salehi søndag.

Syrias utenriksminister Walid Muallem.
AP/Dimitri Messinis

— Iran og Syria er helt på linje i denne situasjonen, sa Muallem, ifølge den jordanske nettavisen Al Bawaba.Muallem understreket at regimet har den militære kapasiteten som skal til for å forsvare seg selv. Med det samme beskyldte han Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og andre land i regionen for å bidra til å opprettholde konflikten ved å gi våpenstøtte til opprørerne.

— Disse landene er agenter for en global konspirasjon mot Syria. Folket er bestemt på å bekjempe konspirasjonen, sier Muallem.

- Terrorister fra Libya

Salehi stemte i og omtalte det hele som et "brutalt plott". Han insisterte på at det syriske folket vil vinne mot opprørere og landene som støtter dem.

— Terroristene som kommer inn i Syria fra Tyrkia er libyske, tunisiske og egyptiske. De som kom inn fra Irak og ble arrestert er medlemmer av al-Qaida, sa Muallem, og oppfordret nabolandet Libanon til å stanse terrorister fra å krysse grensen.

Visestabsjef for de iranske styrker, general Masoud Jazayeri, sa tirsdag at Syrias allierte neppe vil la en regimeendring i Damaskus finne sted, og at det vil gjennomføres avgjørende slag mot fienden ved en eventuell intervensjon.