Les også :

For 24. dag på rad har tusenvis av rødskjorter barrikadert seg i sentrum av Bangkok. Det har ikke vært meldt om sammenstøt eller opptøyer i byen mandag, men sent søndag kveld ble åtte mennesker skadet i et granatangrep mot huset til en tidligere statsminister i Bangkok.

— Demonstrantene holder stillingskrigen og situasjonen er veldig spent og uoversiktlig, opplyser Norges ambassadør i byen, Merete Brattested, til Aftenposten.no.

Brattested forteller at det har kommet enkelte meldinger om mindre demonstrasjoner også i andre byer i Thailand, men uten at det skal ha utviklet seg til voldelige sammenstøt.

De demonstrerende «rødskjortene» er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i et militærkupp i 2006. «Rødskjortene» krever at statsminister Abhisit Vejjajiva skal gå av og skrive ut nyvalg. Det avviser han fullstendig, med støtte fra de regjeringsvennlige «gulskjortene».

Saken fortsetter under annonsen.

Så langt har uroen i Bangkok krevd 26 liv og rundt 1000 personer er skadet siden opptøyene startet for tre uker siden.

Regjeringsvennlige demonstranter samlet seg i sentrum av Bangkok mandag. Nå krever de at regjeringen innfører unntakstilstand. FOTO: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP PHOTO
AFP/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

— Reell fare for borgerkrig

Thailand står midt oppe i en krise som i verste fall kan bli opptakten til en borgerkrig.

- Risikoen for at det bryter ut borgerkrig er absolutt reell, og faren for at det skal skje er større enn på veldig lenge, sier Thailand-ekspert Marte Nilsen, som er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund.

Nilsen sier situasjonen i Thailand er mer tilspisset og fastlåst enn på veldig lenge, men at det er vanskelig å si om en borgerkrig faktisk er på trappene.

— Kanskje mer sannsynlig enn borgerkrig, er at det i løpet av de nærmeste dagene vil komme aksjoner mot rødskjortenes barrikaderte base i Bangkok. Om vi skulle komme til å se borgerkrigslignende tilstander, vil det mest sannsynlig foregå mellom ulike maktbaser i det thailandske samfunnet. Åpne gateslagsmål mellom sivile er mindre sannsynlig, sier Nilsen.

Rødskjorter ved Pathum Thani-provinsen har tatt kontroll over et av hærens kjøretøy. FOTO: REUTERS/Sukree Sukplang
SUKREE SUKPLANG

— Kongen har trolig ikke lenge igjen

— Grunnen til at situasjonen nå er mer tilspisset enn på lenge, er at kongen er svært syk og trolig ikke har lenge igjen. Når kongen går bort, vil den politiske situasjonen bli mer ustabil. Eliten i landet ønsker å unngå en situasjon hvor den avsatte statsministeren Thaksin sitter ved makten når kongen går bort. De vil gå svært langt for å hindre en slik situasjon, og noen vil gjøre alt for å hindre at dette skjer, sier Nilsen.

Dette kan også være en medvirkende årsak til at den sittende regjeringen ikke vil utlyse nyvalg, slik rødskjortene krever.

Den aldrende kongen, som har flere etterfølgere, har ifølge Nilsen ikke vært entydig når det gjelder hvem skal overta tronen.

— Hans sønn kronprinsen vil trolig ta over tronen, men han vil trolig ikke greie å bli den samme maktfaktoren som sin far. Han er på langt nær så populær som sin far, sier Nilsen.

Krever unntakstilstand

De regjeringsvennlige «gulskjortene» i Folkealliansen for demokrati krever nå at regjeringen erklærer militær unntakstilstand for å få stanset «rødskjortenes» demonstrasjoner. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har de varslet at de selv vil gå til aksjoner for å «forsvare landet» med mindre regjeringen stanser «rødskjortenes» demonstrasjoner.

– Statsministeren vet godt at det er nødvendig med militære tiltak i denne situasjonen, for det er vanskelig å finne en politisk løsning, sier gulskjortenes talsmann Suriyasai Katasila.

– Det bør erklæres militær unntakstilstand, sier han.

Regjeringen i Thailand har truet med å bruke makt, men har latt være å slå tilbake mot demonstrantene med stor styrke. Enkelte medier har spekulert i at dette kan skyldes at de væpnede styrkene sympatiserer med «rødskjortene», noe Thailand-forsker Marte Nilsen langt på vei er enig i.

- Soldater støtter rødskjortene

— Militæret i Thailand er ikke noen enhetlig gruppe. Det er mange maktbaser, og selv om generalene støtter den sittende eliten, finnes det nok endel sympati for rødskjortene blant menige soldater og politimenn, sier Nilsen.

Ambassadør Brattested mener dette kan ha bidratt til at regjeringen ikke har gått mot rødskjortene med full styrke.

— Det er nok en viss bekymring for om alle politistyrker og soldater er villig til å ta imot en ordre om å bruke makt mot egne landsmenn. «Rødskjortene» er en sammensatt gruppe, og det er litt for enkelt å si at det er fattige bønder fra landsbygda, sier Brattested.

— Jeg vil anta at man finner folk som sympatiserer med alle ulike parter og bevegelser i mange ulike grupper i Thailand, sier ambassadøren.

Rammer økonomien

Den ustabile situasjonen kan være til betydelig skade for landets økonomi, og sentralbanken har advart mot økende pessimisme og svak investeringslyst.

— Den direkte utenlandske investeringen går nå ned. Seks prosent av landet brutto nasjonalprodukt kommer fra turismen, og da snakker vi om de direkte målbare tallene. Tursimen har også ringvirkninger innen uformell sektor, hvor svært mange er avhengig av å selge varer og tjenester til turistene, sier Brattested.