Selv om det på langt nær er 350.000 demonstranter, slik det ifølge Reuters var søndag, i Kievs gater mandag, er demonstrantene og EU-tilhengerne minst like sterke i troen.

— Revolusjon, revolusjon, revolusjon.

Ropene fra scenen på Uavhenighetsplassen er taktfaste - og de flere tusen tilhørerne synger med. I pausene oppfordrer talerne demonstrantene til å gjøre floke, for det er blitt kaldt i Kiev. Det er minusgrader og flere varmer hendene over åpen ild fra oljefat.

Anklages for forsøk på statskupp

Statsminister Mykola Azarov liker dårlig ropene på revolusjon. Han kunne mandag kveld fortelle at demonstrasjonene og sammenstøtene i Ukraina har alle kjennetegnene til et statskupp.

Allerede på flyplassen kommer den første påminnelsen om at mye har forandret seg siden jeg sist besøkte Kiev for under to uker siden. Taxisjåførene vil ha høyere pris fordi de mener det er revolusjon.

Saken fortsetter under annonsen.

Høyere taxipris grunnet «revolusjon»

For taxisjåførene mener jeg bare kan glemme å betale 275 hryvnia (rundt 205 kroner) inn til sentrum, slik jeg gjorde sist.

— Det er en helt ny situasjon nå, det er mye trafikk i sentrum og gater er avstengt. Det er revolusjon, sier en av dem.

Provosert av skamslåtte studenter

Til slutt blir vi enige om 350 hryvnia. Sjåføren Vladimir, som er i 30-årene, kan fortelle at han selv støtter EU-integrering og at hans kone var blant det de rundt 350.000, som ifølge anslaget til nyhetsbyrået Reuters skal ha demonstrert i Kievs gater søndag.

Først og fremst er det den brutale politivolden mot fredelige studenter som opprører taxsjåføren. Politiet skambanket studentene i et forsøk på å rydde plassen. Mange observatører mener at denne volden bidro til det voldsomme oppmøtet dagen etter.

Politisjefen gikk

Søndag skal politisjefen i Kiev ha trukket seg, men da var det for sent. Dog holdt politiet langt større avstand til demonstrantene søndag, selv om det var innført demonstrasjonsforbud på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev.

Men politiet brukte både tåregass, batonger og sjokkgranater da en mindre gruppe demonstranter utstyrt med en stor hjullaster forsøkte å storme kontoret til president Janukovitsj.

Kameratene (f.v) Sergej Melnik (21) og Jurij Rudij (23) kom til Kiev for over en uke siden for å demonstere for EU-integrering. Siden har de overnattet i byens kirker.
Steinar Dyrnes

Da undertegnende besøkte Uavhengighetsplassen mandag ettermiddag var det ikke en eneste politimann og se. Det var demonstrantene som kontrollerte plassen. De har til og med satt opp barrikader for å holde politiet borte. Men også hovedgaten i Kiev hadde de i praksis kontroll over.

Blokkerer regjeringsbygg

Den var stengt for trafikk i de nærmeste kvartalene til Uavhengighetsplassen. Demonstrantene blokkerte også mandag det viktigste regjeringsbygget i sentrum av Kiev. Det er nå 12. dagen på rad at EU-tilhengere har okkupert uavhengighetsplassen, etter at president Janukovitsj overraskende blokkerte to omfattende avtaler som ville gjort Ukraina til assosiert medlem av EU.

Kameratene Sergej Melnik (21) og Jurij Rudij (23) har deltatt i protestene nesten helt siden begynnelsen. De tok toget fra byen Lviv vest i Ukraina, hvor de i motsetning til i øst og sørøst ikke har russisk som morsmål. Siden de kom til Kiev forrige søndag har de overnattet i ulike kirker.

— Vi ønsker europeisk levestandard, det er bedre i Europa enn her, sier Rudij, som er utdannet maskiningeniør.

— Og vi ønsker ikke tilbake til Russland. Vi har vært der før, og vet hvordan det var, skyter studenten Melnik inn.

- Hvem ønsker dere som ny president?

— Klitsjko, kommer det raskt fra Rudij.

Han får umiddelbar støtte fra kameraten, som også vil ha den regjerende tungvekstverdensmesteren i boksing og opposisjonslederen som ny president.

- Hvorfor vil dere ha Klitsjko som ny president?

— Fordi han ikke trenger penger. Det har han tilsynelatende nok av allerede, sier Melnik.

Ukraina er gjennomsyret av korrupsjon, og rangeres som Europas mest korrupte land av Transparency International. Dessuten blandes rollene mellom politiker og forretningsmann hele tiden. Spesielt tidligere var landets nasjonalforsamling full av forretningsfolk. En av grunnene skal være at det ga dem immunitet mot straffeforfølgelse.

Andre Aftenposten møtte var ikke like snakkesalige. Et ung par aviste å gi intervju med følgende begrunnelse.

— Fordi dette er en veldig farlig situasjon, sa den kvinnelige delen av paret.

Til Kina og Russland på mulig tiggerferd

Selv om president Janukovitsj er på defensiven, har han foreløpig ikke gitt etter for demonstrantenes krav. Som følge av at det ikke blir noen EU-avtaler, blir det heller ikke noen avtaler om milliardhjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det gjør problemene bare verre for skakkjørt ukrainsk økonomi. Til tross for den dype politiske krisen, reiser Janukovtisj tirsdag likevel til Kina. Deretter skal han til Russland. Det er ventet at han prøver å få stand økonomiske redningsavtaler med de to landene.