USA gir Sadr mye av skylden for den siste tids voldsomme uroligheter i Irak, og har varslet at de for enhver pris vil få has på ham — enten ved å drepe ham, eller ved å ta ham til fange.

— Jeg forventer en løsning i løpet av de neste 24 timene. Jeg møtte amerikanske tjenestemenn i dag, og samtalene var ekstremt positive, sier Abelkarim al-Anzi. Han er oppnevnt av Moqtada al-Sadr til å lede samtaler med okkupasjonsmakten for å hindre et blodbad i den hellige shiamuslimske byen Najaf.

De amerikanske myndighetene i Irak har foreløpig ikke kommentert utspillet fra Sadrs rådgiver.

En talsmann for Sadr sa tidligere onsdag at den shiamuslimske lederen har droppet sine betingelser for å involvere seg i forhandlinger med okkupasjonsmyndighetene.

Ifølge rådgiveren Anzi har Sadr lagt fram forslag som har som mål å hindre nye sammenstøt mellom hans væpnede grupper og amerikanske styrker, men Anzi avslo å beskrive forslagene i detalj.

— Han innser at en væpnet konfrontasjon ikke er i noens interesse, sier Anzi.

Sadrs holdning har vekslet, og hans politiske motstandere mener han ikke har troverdighet til å forhandle. I et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA sa Moqtada al-Sadr at han var villig til å dø i kampen for å få slutt på den amerikanskledede okkupasjonen av Irak.