Oberstløytnant Steven L. Jordan blir beskyldt for å ha snudd ryggen til fangemishandlingen ved Abu Ghraib-fengselet i irak.

Mandag startet militærhøringen mot Jordan, som er den høyest rankede offiseren som risikerer straff for den mye omtalte saken.

Fanger ved fengselet ble fysisk mishandlet, truet med hunder og seksuelt ydmyket i 2003.

Under sitt åpningsinnlegg sa aktor, oberstløytnant John. P. Tracy, at Jordan på en ansvarsløs måte "snudde seg vekk fra mishandlingen som fant sted", ifølge AP.

— Sjokkerende handlinger

Jordan, som var direktør ved Abu Ghraibs avhørssenter, skal ifølge Tracy ikke selv ha utført "sjokkerende" handlinger, men han skal ha bidratt til å skape en atmosfære som bidro til fangemishandlingen.

Saken fortsetter under annonsen.

Major Kris Poppe, Jordans forsvarsadvokat, sier at Jordan gjorde sitt beste for å beskytte fangene etter han ble kastet inn i "uvant rolle i en forvirrende kommandostruktur."

— Vi tror at dere vil se at oberstløytnant Jordan ikke begikk tjenesteforsømmelse, sa han.

Generalmajor George Fay, som har etterforsket Abu Ghraib-mishandlingen, sier fengselsarbeiderne oppfattet Jordan som den ansvarlige for avhør av fangene.

- Hadde ledelsen

— Oberstløytnant Jordan hadde i mine øyne ledelsen, selv om han nekter for dette, sa Fay i retten, ifølge AP.

Jordan er tiltalt for 12 handlinger på den militære høringen, blant annet et tilfelle av grusomhet og mishandling, etter at han skal ha utsatt fanger for tvungen nakenhet og skremming ved hjelp av hunder.

Utfallet av denne militærhøringen avgjør om Jordan skal bli stilt for krigsrett eller ikke.

Blir han funnet skyldig på alle punktene risikerer han 42 år i fengsel.

11 dømt

Hittil har 11 andre soldater blitt dømt i forbindelse med denne saken.

Disse er:

 • Tidligere sersjant Santos A. Cardona, hundefører i militærpolitiet, ble dømt av en militærjury i juni 2006, for pliktforsømmelse og grov mishandling, for å ha latt en hund bjeffe bare centimetre fra ansiktet til en fange. Han ble dømt til 90 dagers straffearbeid.
 • Armin Cruz, militæretterforsker, erkjente straffskyld for mishandling av fanger, og ble dømt til åtte måneder i fengsel i september 2004.
 • Tidligere sersjant Javal Davis, militærpoliti, erkjente straffskyld for mishandling, pliktforsømmelse og for å ha løyet til etterforskere. Han innrømmet å ha tråkket på hendene og føttene til fanger i håndjern. Han ble dømt til seks måneders fengsel i februar 2005.
 • Lynndie England, militærpoliti, ble i september 2005 dømt til tre års fengsel for mishandling av fanger og et tilfelle av usømmelig adferd.
 • Tidligere sersjant Ivan Frederick, militærpoliti, erkjente straffskyld for blant annet pliktforsømmelse og fangemishandling. Han ble dømt til åtte og et halvt års fengsel i oktober 2004.
 • Charles Graner Jr, militærpoliti, ble i januar 2005 dømt til 10 års fengsel for vold, mishandling, pliktforsømmelse og tilfeller av usømmelig adferd i januar 2005.
 • Megan Ambuhl Graner, militærpoliti, erkjente i november 2004 straffskyld for å ha unnlatt å rapportere om fangemishandlingen. Hun ble sparket ut av militæret, men ble ikke dømt til fengselsstraff.
 • Sabrina Harman, militærpoliti, ble dømt til seks måneders fengsel i mai 2005 for mishandling og pliktforsømmelse.
 • Roman Krol, militæretterforsker, innrømmet å ha helt vann over nakne fanger og tvunget dem til å krabbe på gulvet. Han innrømmet også å ha kastet en fotball på fanger mens de var i håndjern. Han ble dømt til 10 måneders fengsel i februar 2005.
 • Jeremy Sivits, militærpoliti, erkjente i mai 2004 straffskyld for ved fire anledninger å ha tatt bilder av nakne fanger som ble ydmyket. Han ble dømt til et års fengsel.
 • Michael J. Smith, hundefører i militærpolitiet, ble i mars 2006 dømt til 179 dager i fengsel for mishandling og pliktforsømmelse.
Steven Jordan på vei til militærhøring.
STEVE RUARK / AP PHOTO