Les også:

42 personer er omkommet og mer enn 73.000 innbyggere er evakuert fra hjemmene sine etter at Merapi-vulkanen i Indonesia begynte å spy ut lava 26.oktober.

— Jeg tenkte kun på å redde kona og sønnen min.
Tentrem Wahono, innbygger på Java.

Onsdagens utbrudd er imidlertid det kraftigste hittil, og sendte glødende lava flere kilometer opp i luften.

- Dette er et ekstraordinært utbrudd, tre ganger kraftigere enn det første, sier den indonesiske vulkanologen Surono til nyhetsbyrået Associated Press.

Eksperter frykter samtidig at det kan komme flere utbrudd i tiden framover.

Saken fortsetter under annonsen.

Mange innbyggere måtte i morgentimene onsdag flykte på motorsykler for å unngå lava og glødende steiner fra Merapi-vulkanen. FOTO:AP.

Flyktet for livet

Utbruddet førte til panikk blant beboere, men også i leirene der allerede evakuerte beboere befinner seg.

Tentrem Wahono er en av de som i dag måtte flykte fra huset sitt.

— Jeg tenkte kun på å redde kona og sønnen min, sier han.

Wahono og familien hev seg på motorsykkelen, og kjørte bort fra området «mens de ble jaget av asken».

Som følge av utbruddet er sikkerhetssonen rundt Merapi utvidet fra 10 til 15 kilometer.

Dette er et ekstraordinært utbrudd, tre ganger kraftigere enn det første.
Surono, vulkanolog.

Krise

Det siste utbruddet skjedde samtidig som president Susilo Bambang Yudhoyono besøkte evakueringssentrene i Yogyakarta, og nå har myndighetene oppgradert situasjonen til å være «en krise».

Det er ventet at hjelpearbeidet etter tsunamien og vulkanutbruddene vil pågå i opptil flere måneder.

De indonesiske øyene har 240 millioner innbyggere og strekker seg fra Stillehavet til Indiahavet. I tillegg til å ha mange vulkaner er landet svært sårbart for bevegelser i kontinentalplatene som omkranser øyene.

Det første utbruddet, 26. oktober, skjedde for øvrig mindre enn 24 timer etter at en tsunami slo inn over de vestlige delene av Indonesia.

.

Kronprinsen stanset

I utgangspunktet skulle kronprins Haakon i perioden 8. til 10. november besøke Jakarta, Aceh og Yogyakarta på reisen som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP.

Mens Jakarta og Aceh ligger henholdsvis 400 og 2.000 kilometer fra Merapi, er Yogyakarta bare 30 kilometer fra vulkanen.

– Besøket til Yogyakarta er tatt ut programmet av hensyn til nødhjelpsoperasjoner som foregår i området. Han skal fremdeles besøke Jakarta og Aceh for å få et innblikk i hvordan et land i rask framgang takler klimaendringer, naturkatastrofer og demokratiutfordringer, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet til NTB.