Les også:

Den humanitære situasjonen i Gaza er den verste siden Israel okkuperte landet i 1967, mener britiske hjelpeorganisasjoner. De tror situasjonen nå nærmer seg et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake til fredsprosessen. Organisasjonene, som inkluderer Amnesty International og Care International, kunngjorde torsdag en rapport hvor de slår fast at 1,1 av 1,4 millioner mennesker i Gaza nå er avhengige av nødhjelp for å få nok mat. Av 110.000 som jobbet med private næringsvirksomhet før den israelske blokaden, skal 75.000 nå være arbeidsløse. Det har skjedd en dramatisk forverring av helsetjenester og utdanning.

Prekær situasjon

— Hvis ikke blokaden opphører nå, vil det bli umulig å bringe Gaza tilbake fra kanten av denne katastrofen, og alle håp om fred i regionen vil bli knust, sier Geoffrey Dennis i Care International til BBC. Den norske Flyktninghjelpen deler denne oppfatningen. Organisasjonen stedlige representant, Kirsten Zaat, mener at Hamas nå må inkluderes i samtalene for å løse den prekære situasjonen. - Jeg er enig i at dette er den verste situasjonen på 40 år, hovedsakelig på grunn av mangelen på forsyninger. Det internasjonale samfunnet må nå sørge for at alle parter, inkludert Hamas, tas med i samtalene for å finne en løsning, sier Zaat til Aftenposten.no på telefon fra Gaza. Les også:

Rakettangrep

Islamistbevegelsen Hamas har hatt kontrollen over Gaza etter at de drev ut den mer moderate Fatah-bevegelsen i juni 2007. Etter en rekke rakettangrep i januar i år, trappet Israel opp blokaden av Gaza. Rakettangrepene mot Israel har fortsatt, og Israel har svart med angrep mot Gaza. Flyktninghjelpens ansatte i Gaza har selv mistet familiemedlemmer i de israelske angrepene. De ser at Hamas skyter raketter fra nærheten av hjemmene deres, og dermed gjør dem mer utsatt for israelske angrep. Flyktninghjelpens kontor i Gaza har i lange perioder vært helt uten strøm eller drivstoff. Begrenset tilførsel av drivstoff gjør at ansatte på Gaza i perioder ikke kan bruke bil.

Menneskeverd

Ifølge Zaat har hjelpeorganisasjoner matlagre som foreløpig kan forsyne befolkningen med nødvendige basisprodukter for å supplere ferskvarene som fremdeles er tilgjengelige i Gaza. Hvis blokaden fortsetter, vil disse lagrene etter hvert bli tømt. Om Israel opphever blokaden i morgen, vil det løse noen umiddelbare forsyningsproblemer, tror Zaat, men med den høye arbeidsløsheten, har folk begrensede muligheter til å kjøpe denne maten. — På grunn av blokaden, er det nå nærmest umulig å bygge opp næringsvirksomhet for å skape flere jobber, forteller Zaat. Dette handler ikke bare om materiell nød, mener hun. Andre problemer er vel så viktige. - Det handler også om menneskelig verdighet og menneskerettigheter. Mennesker på Gaza lever ikke. De bare overlever, sier Zaat. De britiske organisasjonene mener Israels blokade er en ulovlig form for kollektiv avstraffelse, som heller ikke har bidratt til bedret sikkerhet. Ehud Baraks forsvarsdepartement avviser rapportens kritikk av Israel. I en pressemelding ber departementet om at kritikken heller rettes til Hamas.

En palestinsk gutt ser ut av et raketthull i hjemmet sitt i byen Al-Karara i Sør-Gaza.
SAID KHATIB
En militant palestiner tilhørenede Islamsk Jihads militære brigade under en pressekonferanse i Gaza City 6. mars. Gruppen påtar seg ansvaret for dagens angrep på grensen til Gaza. De sier det var hevn for gårsdagens israelske angrep som drepte en av gruppens kommandører i Sør-Gaza.
HATEM MOUSSA
MEHDI FEDOUACH
Flyktninghjelpens representant på Gaza, Kirsten Zaat, er enig i at situasjonen for palestinerne er den veste på 40 år.
FLYKTNINGHJELPEN