Det var under en videokonferanse med amerikanske soldater i Afghanistan generalen kom med den overraskende innrømmelsen. På spørsmål om antall sivile liv som hadde gått tapt i krigen, sa McChrystal følgende ifølge Huffington post:

— Vi har skutt et utrolig høyt antall mennesker, men etter det jeg kjenner til har ingen av dem vært en trussel mot våre styrker.

Uttalelsene kom i forrige måned, og ble først omtalt av New York Times.

Tap av sivile liv

General Stanley McChrystal. FOTO:AP.
MARK WILSON

Siden juni 2009 har NATO-styrker ved 95 tilfeller løsnet skudd fra veisperringer, eller såkalte checkpoints, og minst 30 afghanerer har blitt drept. Det antas imidlertid å være betydelige mørketall ettersom statistikken ikke inkluderer hendelser der private sikkerhetsselskaper er involvert.

McChrystal har den siste tiden fokusert på viktigheten av å redusere antall sivile tap i Afghanistan, men under videokonferansen var han klar på at det sannsynligvis kun er sivile som er drept i disse hendelsene.

Saken fortsetter under annonsen.

Ikke én gang fant NATO-styrkene våpen eller bomber i bilene det ble skutt mot.

Vi har skutt et utrolig høyt antall mennesker, men etter det jeg kjenner til har ingen av dem vært en trussel mot våre styrker.
General Stanley McChrystal, USAs øverstkommanderende i Afghanistan.

— Bare et perspektiv

I mange tilfeller var det også familier som satt i bilene det ble skutt mot, men på tross av innrømmelsene ville ikke McChrystal legge skylden på soldatene.

- Dette betyr ikke at jeg kritiserer personene som utførte handlingene. Jeg gir dere bare et perspektiv, sa generalen.

USA har måttet tåle mye kritikk for ikke å ha gjort nok for å begrense sivile tap, og McChrystals uttalelser vil garantert ikke falle i god jord hos afghanske myndigheter.

Kritikk fra sine egne

Skyteepisoder ved kontrollposter har ført til stor frustasjon i det amerikanske militæret ettersom det undergraver USAs legitimitet i Afghanistan.

Dette la også en sersjantmajor vekt på i videokonferansen med McChrystal.

- Det er historie på historie om at disse folkene (sivile afghanere) blir til opprørere. Hver gang det er en opptrapping i vår våpenbruk finner vi ut at uskyldige blir drept, sa Hall til generalen.