Oligarken ber sine 300.000 ansatte protestere mot de pro-russiske opprørerne.

— Folk er lei av å leve i frykt og terror, sa Akhmetov i en TV-reklame som brøt av sendingene på ukrainske TV-stasjoner mandag kveld.

I dag kunne folk i opprørsbyene Luhansk og Donetsk hør lyden av bilhorn og sirener. Det er første gang siden væpnede opprørere tok kontroll i flere byer at det har vært større markeringer mot de selvoppnevnte "folkerepublikkene" i øst.

Frem til forrige uke satt Rinat Akhmetov på gjerdet mens krigen blusset opp i østlige Ukraina.

Nå har oligarken med over 100 milliarder kroner på bok for alvor kastet seg inn i konflikten på ukrainske myndigheters side.

Saken fortsetter under annonsen.

Det kan bli et vendepunkt.

Les også:

En høylytt protest mot krig

Hver dag frem til presidentvalget på søndag vil Akhmetov at bilister tuter i hornene kl. 12.00 i protest mot de væpnede prorussiske opprørerne, som har tatt kontroll over offentlige bygninger i om lag 15 byer i østlige Ukraina.

I tillegg vil alle fabrikkene og gruvene som Akhmetov kontrollerer, sette på sirenene.

— Dere vil høre sirenene hver dag til freden er tilbake, sa Akhmetov i TV-talen.

— Banditter og plyndrere

Tidligere har lederne for opprøret i øst hevdet at de fikk støtte og penger fra oligarken.

Rinat Akhmetov (midten) er Ukrainas rikeste mann, og eier blant annet fotballaget Shakhtar Donetsk. Nå vil ha bruke sine enorme ressurser mot de prorussiske opprørerne.
Ibrahim Usta

I forrige uke gikk Akhmetov for første gang ut og støttet et "samlet Ukraina". I talen mandag gikk oligarken mye lengre, og anklaget opprørerne i den selverklærte "Folkerepublikken Donetsk" for å være "banditter og plyndrere" som med våpen i hånd terroriserer fredelige innbyggere. — Er plyndring av byene og kidnapping av fredelige innbyggere en kamp for lykke i vår region? Nei! Det er det ikke, sa Akhmetov.

Gruvearbeidere fra selskapene til Akhmetov har de siste dagene gått patruljer i byen Mariupol for å gjenopprette ro og orden, i samarbeid med lokalpolitiet.

Les også:

Avlyste demonstrasjoner

Akhmetov hadde opprinnelig planlagt en større demonstrasjon i Mariupol i dag. Men ifølge oligarken truet de prorussiske opprørerne med å skyte mot alle ukrainske demonstranter som våget seg ut i gatene.

Dermed valgte han en annen taktikk: sirener og bilhorn.

Skal du protestere mot de prorussiske opprørerne i østlige Ukraina, kan det være en god idé å sitte i en bil. Da kan du raskt kjøre av gårde dersom det kommer en gruppe maskerte opprørere løpende med batong og kjetting.

I tillegg har mangemilliardæren nok av penger til å mobilisere støtte.

Regjeringen i Kiev har også truet med at det kan bli stopp i utbetalinger av pensjoner og lønninger i de østlige områdene.

Les også:

— Til kamp mot oligarkene

For å kjøre mellom de to største byene i østlige Ukraina, Donetsk og Luhansk, må du passere omlag ti veisperringer på 10 mil. Noen kontrolleres av ukrainske styrker, mens de fleste styres av prorussiske opprørere.
Alexander Zemlianichenko

Opprørerne i "Folkerepublikken Donetsk" svarte tirsdag med å oppfordre "alle patrioter i Donbas" til å melde seg til kamp."Republikken trenger din hjelp! Donbas-oligarkene har deklarert krig mot oss!", lød det i en appell.

Opprørslederen Denis Pusjilin hevdet at gruvearbeidere ble truet med sparken hvis de ikke demonstrerte for Ukraina.

Tidligere i uken klaget den militære sjefen for opprørerne Igor Strelkov, som egentlig heter Igor Girkin og er en russisk oberst med adresse i Moskva, over mangel på rekrutter til "folkets hær".

De siste ukene har det vært daglige sammenstøt mellom opprørerne og ukrainske militære, sikkerhetspoliti og paramilitære grupper rundt flere byer i østlige Ukraina.

Opprørerne har bred støtte blant fattige og arbeidsledige, som er rasende på oligarkene som er blitt utrolig rike siden Ukraina ble selvstendig i 1991.

-Minsker spenningen

Årsaken til at oligarken kaster seg inn i konflikten nå, er de viktige presidentvalget i Ukraina førstkommende søndag.

En kvinne i Donetsk stemmer for opprettelsen av en selvstendig "Folkerepublikk" i den omstridte folkeavstemningen 11. mai. Til søndag er det presidentvalg, men opprørerne i øst prøver å stoppe valget.
Jan T. Espedal

Oligarkens utspill tolkes av flere kommentatorer i lys av at Putin nå for tredje gang har lovet å trekke tilbake russiske tropper fra grensen. — Denne gangen kan det faktisk være sant, sier den russiske kommentatoren Pavel Felgenhauer i den uavhengige avisen Novaja Gazeta til avisen Guardian.

Han peker på at mange av de russiske soldatene er vernepliktige som om kort tid er ferdig med tjenesten, og må hjem til militærbaser langt vekk for å demobiliseres

— Dette er et betydelig skritt i å minske spenningen, sier direktør Igor Bunin i den uavhengige russiske tenketanken Senter for politisk teknologi til avisen Moscow Times.

Vil stoppe presidentvalget

Opprørerne i øst har sagt at de vil gjøre alt for å stoppe gjennomføringen av valget i de østlige områdene, hvor 15 prosent av velgerne bor.

Valgfunksjonærer er bortført og truet, mens en rekke stemmelokaler voktes av væpnede opprørssoldater.

Valget er helt avgjørende for å stoppe den gryende borgerkrigen i landet. Siden Maidanrevolusjonen i slutten av februar har Ukraina vært ledet av en midlertidig regjering med lav tillit i befolkningen.

I øst har flertallet oppfattet den nye regjeringen som "fascister" og "kuppmakere". Her ser de fleste på russisk TV, hvor Putin-kontrollerte medier har kjørt en omfattende informasjonskrig.

Opprørerne har dessuten fått økt støtte etter at Kiev-regjeringen startet en "antiterroroperasjon" mot de væpnede opprørerne.

Minst 80 mennesker er drept i kamper og opptøyer i østlige Ukraina, de fleste sivile og opprørere. I tillegg er mange mennesker bortført og fengslet.

afp000719798.jpg
Skjermdump TV Donbas